Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Letos na silnicích Zlínského kraje zemřelo již 7 cyklistů a 8 chodců

ZLÍNSKÝ KRAJ: Mnohdy vlastní vinou.  

Přestože ještě oficiálně podzim nezačal a počasí bylo v uplynulých dnech vyloženě letní, je na místě upozornění pro všechny účastníky silničního provozu. Ani dobré klimatické podmínky totiž nezabránily mnoha tragickým dopravním nehodám, které se na území Zlínského kraje staly. A s blížícím se počasím typickým pro podzim (mlhy, déšť,…) není na místě přílišný optimismus v souvislosti s vývojem dopravní nehodovosti. V mnoha případech však k tragickým nehodám nemuselo vůbec dojít.
Měnící se počasí, klimatické a povětrnostní podmínky spojené se sníženou viditelností by si kromě řidičů motorových vozidel měli uvědomovat také chodci a cyklisté. Ti všichni by měli dbát zvýšené opatrnosti a zároveň by se měli zamyslet nad tím, co mohou ještě zdokonalit ve vztahu k vlastní bezpečnosti. Zcela zásadním pravidlem pro každého účastníka silničního provozu je být viděn. Bohužel stále na silnicích můžete potkat nezodpovědné cyklisty bez dostačujícího osvětlení. Již děti na základních školách mají povědomí o reflexních prvcích chránících je před nechtěným kontaktem s vozidly. Již při samotném nákupu oblečení bychom měli myslet i na bezpečnostní elementy, vybírat také podle toho, jaká barva oděvu bude dobře viditelná, kolik reflexních prvků svršek obsahuje, apod.… Pokud naše oblečení není podobnými „reflexy“ vybaveno již z výroby, máme možnost si vybrat z nepřeberného množství doplňkových reflexních prostředků, které umístíme na viditelné místo. Jsou to mnohdy opravdu drobnosti v hodnotě desítek korun. Ovšem právě tyto drobnosti mohou v krajním případě tvořit pomyslnou tenkou hranici mezi životem a smrtí.
Cyklisté také mnohdy velmi podceňují vliv ochranné přilby, kterou sice nosí rok od roku více a více cyklistů, nicméně stále je dost lidí, kteří vyjedou bez ochrany hlavy. Přitom právě přilba je mnohdy tou jedinou účinnou ochranou, kterou má cyklista k dispozici.
V letošním roce prozatím evidujeme více než dvě stovky dopravních nehod cyklistů. Co do počtu nehod je to sice méně než ze stejné období v loňském roce, mrtvých cyklistů je ovšem oproti loňsku o čtyři více (letos 7, vloni 3). U chodců je situace obdobná, letos prozatím oproti loňským pěti obětem, zahynulo na území Zlínského kraje již osm chodců. Nelze tedy očekávat, že bychom v následujícím období při kontrolách tolerovali porušování silničních předpisů, nedokonalou výbavu cyklistů, či alkohol v dechu účastníků silničního provozu.
 
http://www.policie.cz/clanek/policiste-setri-umrti-cyklisty.aspx
http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-uherske-hradiste-cyklista-srazku-neprezil.aspx)
http://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-kromeriz-policiste-se-zamerili-na-cyklisty.aspx
http://www.policie.cz/clanek/lezela-na-silnici-nadychala-5-promile.aspx
http://www.policie.cz/clanek/tragicka-dopravni-nehoda-u-hulina.aspx
http://www.policie.cz/clanek/chodec-stret-s-vozidlem-v-halenkove-neprezil.aspx
http://www.policie.cz/clanek/jak-jsou-na-tom-pres-leto-cykliste.aspx

 

3. září 2015, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem