Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Léto nejsou jen dovolené

Letní měsíce přináší mnoho nástrah 

 
     Policisté Územního odboru Praha – západ řešili v měsíci červnu několik případů vloupání do vozidel, odcizení jízdních kol, vloupání do objektů a loupežné-ho přepadení. Měsíc červen je posledním měsícem školního roku. Začínají prázdniny, rodiny odjíždějí na dovolenou a děti na prázdniny. Mnoho domů a chat tak zůstává prázdných a právě to nahrává všem zlodějům. Se začínajícím létem je také zvýšené nebezpeční vloupání do osobních vozidel. Lidé často do vozidel naloží vše potřebné na dovolenou a ty nechají bez dozoru. V autech zůstávají fotoaparáty a jiná technika, doklady a cennosti. Takto naplněná vozidla se pak stávají lehkou kořistí pro zloděje. Řidič své vozidlo mnohdy nezajistí a na sedadlech nechá právě cennosti. Ty pak zmizí i s obsahem celého zavazadlového prostoru. Pokud jste na dovolené dobře si zajistěte nejen vozidlo před odcizením, ale také nikdy nenechávejte věci na viditelném místě. Navigace bývá prvním signálem ke krádeži a vloupáním do vozidla.
            Před odjezdem na dovolenou také dobře zabezpečte své domy, byty, chaty. Nejlepším „bezpečnostním opatřením“ je dobrý soused. Vaše schránka by se neměla naplňovat došlou poštou, letáky apod. i to je signál, že nejste doma. Zatažené žaluzie po delší dobu signalizují také vaši nepřítomnost.
            Pokud odjíždíte na delší dobu z chaty a rekreačních objektů, nenechávejte v nich televize, drahá rádia, starožitnosti, drahé nářadí. I zde zloděj lehce pozná, zda jezdíte na chatu pravidelně, nebo zda jste objekt na delší dobu opustili.  Často jsou terčem vloupání kůlny  ve kterých majitelé nechávají sekačky, vrtačky a různé nářadí v hodnotě desítek tisíc korun. Tyto věci jsou lehce zpeněžitelné na černém trhu a v zastavárnách. I zde jsou důležití všímaví sousedé, kteří jsou na svých chatách po celé prázdniny a mají tak možnost všimnout si cizích lidí, kteří se kolem vaší chaty pohybují, případně zjistí poškození objektu a dají vám ihned vědět.
 
            Zde je pár případů, které se staly v během posledních červnových dnů na Územním odboru Praha – západ.
 
VLOUPÁNÍ
            Dvaačtyřicetiletý muž dne 23. června přišel oznámit na policejní služebnu v Hostivicích odcizení svého jízdního kola v Nučicích. Jeho žena šla odpoledne na zahradu do garáže pro dětský kočárek. Kočárek sice v garáži byl, ale zmizelo jízdní kolo zn. Merida Scultura 909. Kolo vybavené čelisťovými brzdami, triatlonovou hrazdou bylo asi rok staré. Zmizelo z otevřené garáže, kdy doposud neznámý pachatel přelezl plot téměř dva metry vysoký u sousedů. Zde se aktivoval alarm a pachatel přelezl dál na zahradu poškozeného muže. Za plotem nechal pachatel svoji tašku. Škoda, která vznikla majiteli odcizením jízdního kola činí 60.000,- Kč.
 
            Dne 25. června oznámil policistům Obvodního oddělení Libčice nad Vltavou jednatřicetiletý muž vloupání do kůlny v Holubicích. Přesto, že kolem rodinného domu je plot vysoký 180cm a majitel neustále zamyká branku, se podařilo neznámému pachateli vloupat do kůlny na pozemku u rodinného domu. Dvacátého třetího června kolem půlnoci se vrátil majitel domů a je si zcela jist, že nářadí v kůlně bylo. Byl totiž zkontrolovat, zda má připraven křovinořez na další den. Kůlnu řádně uzamkl. Když se muž vrátil z práce viděl na zahradě rozházené nářadí a v kůlně chybí motorová pila v hodnotě 15.000,- Kč, plotostřih v hodnotě 15.000,- Kč a křovinořez za 25.000,- Kč. Poškozen byl zámek u dveří do kůlny. Poškozením a odcizením nářadí vznikla majiteli domu škoda v celkové hodnotě téměř 65.000,- Kč.
 
            Policisté Obvodního oddělení v Mníšku pod Brdy přijali dne 25. června oznámení od jedenadvacetiletého muže, který oznámil vloupání do osobního motorového vozidla. Mladý muž zastavil své vozidlo podél silnice Řevnická, přibližně asi 500m od přemostění Strakonická směrem do Řevnic. Vozidlo řádně uzamkl a šel se s maminkou projít. Ve vozidle zůstaly věci. Když se asi za půl hodiny z procházky vrátili, zjistil muž, že má rozbité zadní okno vozidla. Neznámý pachatel do vozidla vnikl a ze zavazadlového prostoru odcizil věci. Zmizel Mobilní telefon, taška, pánské kraťasy, letní sandály, písemnosti jako pojistné smlouvy, smlouvy k bytu apod. Škoda na odcizených věcech činí 3.500,- Kč. a na poškození vozidla 5.000,- Kč.
 
            Policisté Obvodního oddělení Hostivice řeší případ ze dne 24. června odcizení vozidla zn.Škoda Octávia. Sedmatřicetiletý majitel rok starého vozidla uvedl, že den před tím přijela jeho žena s vozidlem domů. Vozidlo řádně uzamkla a zabezpečila. Když muž ráno v pět hodin chtěl odjet do práce neměl čím, vozidlo přes noc zmizelo.  V nádrži bylo asi 30 litrů motorové nafty. Muž pro jistotu vzbudil manželku, aby se ujistil, že auto opravdu zaparkovala před dům. Ta mu tuto skutečnost potvrdila s tím, že v autě nechala také svoji peněženku s doklady. Samozřejmě zmizel i občanský průkaz, řidičský průkaz, platební karta, karta pojištěnce. Muž měl ve vozidle doklady od vozidla – osvědčení o registraci vozidla, doklad o zaplacení pojištění, autorádio. Majiteli odcizením vozidla vznikla škoda v hodnotě 360.000,- Kč a na odcizených věcech téměř 4.000,- Kč.
 
STOPAŘKA NEBO ZLODĚJKA?
            S přibývajícím sluníčkem a pěkných dnů přibývají také stopaři na silnicích. Ale Ti nejsou vždy jen slušní studenti, kteří se chtějí dostat domů či na výlet. Nejsou to vždy lidé, kteří se chtějí svést, protože jim nic nejede nebo chtějí ušetřit. Mnohdy tito lidé stopují, aby vás za vaši službu okradli.
 
            Dvacetiletá dívka přišla policistům v Řevnicích vypovídat svůj smutný příběh. Když dne 25. června byla se svým dědečkem nakupovat v Černošicích. Když nakoupili vše potřebné nasedli do vozidla. Dívka řídila, dědeček si sedl na místo spolujezdce a na zadní sedadlo si dívka položila peněženku. Jeli směrem na Solopisky a v polovině ulice Karlštejnské v obci Černošice stopovala žena. Řidička zastavila a žena usedla na zadní sedadlo a chtěla do první vesnice za Černošicemi. Vysadili ji pod odbočkou na Vonoklasy. Když přijeli domů dívka zjistila, že peněženku nemá ani na zadním sedadle a ani nikde ve vozidle. Je přesvědčena, že ji peněženku odcizila neznámá stopařka. Zmizela jak žena, tak peněženka s platební kartou, kartičkou pojištěnce, hotovost ve výši 900,- Kč. Proto pozor, koho svezete.
 
POTŘEBUJÍ POMOC NEBO JSOU TO PODVODNÍCI?
            Ne všichni, kteří žádají o pomoc, ji potřebují. Za vaši ochotu někdy také draze zaplatíte a ti co by ji opravdu potřebovali, se jí pak nedočkají. Vaše důvěra zmizí a prostě příště nezastavíte.
 
            Dne 25. června kolem poledne jel osmatřicetiletý muž svým vozidlem Ford Mondeo z obce Libčice nad Vltavou směrem na Zličín. U obce Středokluky najel na dálnici vedoucí na Prahu. Nedaleko sjezdu na Ruzyni zaznamenal ženu stojící v odstavném pruhu. Ta signalizovala, že potřebuje pomoc a stála u odstaveného vozidla. Muž se rozhodl, že jí pomůže. Zastavil, šel k ženě, která v tu chvíli stála u zadních levých dveří svého vozidla. Na otázku jak jí může pomoci odpověděla pouze „z druhé strany“. A tak se vydal k pravé části vozidla a žena šla za ním. V tu chvíli ucítil ránu do hlavy. Rána byla tak silná, že muž upadl na kolena. Viděl kolem sebe jen větší množství osob. Ty začali do muže kopat a chtěli po něm peníze. Muž vytáhl z kapsy peněženku s tím, že v ní nic nemá. Muž uvedl policistům, že peníze nosí jinde než v peněžence. To jej možná zachránilo od dalších agresivních útoků. Útočníci pochopili, že nic nemá a jeho staré auto se jim nehodí. Celý incident trval jen velmi krátkou dobu. Muži se podařilo doplazit do svého auta a odjet. Jediné co si z incidentu vybavuje je boj o holý život. K popisu vozidla a osob mnoho neuvedl. Byl v šoku a nedokázal popsat ani to zda žena měla blond či černé vlasy. Muž byl ošetřen v nemocnici a snad až se z této nepříjemné zkušenosti vzpamatuje bude moci říct policistům další informace k osobám i vozidlu.
 
            Policisté Prahy – západ budou i nadále dohlížet nad bezpečnostní a plynulostí silničního provozu a kontrolovat nejen řidiče, zda neusedají za volant pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek, ale také zda jsou osoby ve voze připoutány a děti mají autosedačky. Svoji činnost zaměření také na chatové oblasti a pohyb cizích osob. Doba prázdnin a dovolených je sice dobou odpočinku, ale právě policisté svoji preventivně bezpečnostní činnost ještě zintenzivňují vzhledem k velkému pohybu lidí a intenzivnější dopravě. Pracovníci preventivně informační skupiny Praha – venkov budou svou práci zaměřovat v letních měsících na prevenci na parkovištích, výletištích, kempech, obchodních zónách apod. Mnoha nepříjemným případům lze předejít především obezřetností lidí, trpělivostí a uvědomělostí řidičů a zvýšeným dozorem nad dětmi.
 
Krásné prázdniny a hezkou dovolenou se šťastným návratem přejí policisté Prahy – západ a tiskoví mluvčí Prahy – venkov.
 
nprap. Štěpánka Zatloukalová
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem