Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Letní prázdniny z pohledu policie

KROMĚŘÍŽSKO: Dopravní nehody, krádeže, preventivní akce.  

Letní prázdniny se pomalu blíží ke konci, pojďme se tedy poohlédnout, jaké vlastně byly? A co se chystá na první školní dny?
 
Od začátku července do dnešního dne evidují dopravní policisté na okrese Kroměříž osmdesát tři nehod, což je o devět nehod více jak loni za stejné období. Na rozdíl od roku 2011 však nedošlo ke smrtelnému zranění, loni zemřeli na silnicích během letních prázdnin celkem čtyři lidé. Z toho tři lidské životy si vyžádala nehoda na proslulé křižovatce u Bezměrova. Padesát čtyři nehod způsobili řidiči motorových vozidel, dvanáct cyklisté a v sedmnácti případech došlo ke střetu se zvěří. V desíti případech byl příčinou nehody – alkohol. Překvapivé však je, že před jízdou popíjeli více cyklisté a bohužel se to neobešlo bez následků. Cyklisté zavinili vlivem alkoholu letos celkem sedm nehod, motoristé dvě a chodec jednu. Více jak tři promile alkoholu v dechu policisté naměřili u devětatřicetileté ženy. Ta nezvládla jízdu přes obrubník, košíkem zachytila o dvířka elektrického rozvaděče a i s téměř tříletým synem, kterého měla v sedačce, upadla na zem. Žena utrpěla lehké zranění. Na cyklisty se budou policisté i nadále zaměřovat. Mimo jiné jsou i jednou z priorit policejního prezidia. 
 
Nezaháleli ani zloději. Krádeží, při které prozatím neznámý pachatel odcizil nerezové součástky z objektu bývalé mlékárny za bezmála osm set tisíc korun, se nyní zabývají kriminalisté. Netradiční krádeže zase řeší hulínští i holešovští policisté. Tam zmizely bysty významných osobností. Dařilo se však i samotným policistům, objasnili několik případů krádeží kol, měděných okapových svodů, zadrželi výrobce pervitinu, odhalili muže, který užíval nelegální software a další.
 
Proběhla i řada preventivních akcí, při kterých se policisté zaměřili na řidiče, chodce, rybáře a mládež. Navštívili jsme i děti na táborech, klienty kroměřížského domova pro osoby se zdravotním postižením, účastnili jsme se několika ukázkových akcí a vydali jsme se i za seniory, které jsme upozorňovali na nebezpečí, která jim hrozí ze strany různých falešných pracovníků firem, podomních prodejců a dalších. Na následující dny chystají policisté bezpečnostní akce, které budou zaměřené hlavně na chodce, zejména pak děti. Policejní hlídky se budou pohybovat především v blízkosti školských zařízení. V ranních hodinách a poté i kolem poledne budou dohlížet na to, zda kolemjdoucí dodržují základní ustanovení zákona o silničním provozu.
 
29. srpna 2012, nprap. Ing. Barbora Balášová
 
 

vytisknout  e-mailem