Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Letní prázdniny a doprava

PLZEŇSKÝ KRAJ - Dopravní policisté připravují řadu dopravně bezpečnostních/preventivních akcí a opatření. 

Tak jako každý rok připravili kolegové z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje na konec školního roku a období letních prázdnin celou řadu dopravně bezpečnostních/preventivních akcí a opatření. Již od zítřejšího dne budou policisté ve zvýšené míře dohlížet nad bezpečností a plynulostí silničního provozu zejména na komunikacích, kde se předpokládá zvýšená hustota dopravy.

Dopravní akce, které se v následujících dvou měsících uskuteční na celém území Plzeňského kraje, budou zacíleny na všechny účastníky silničního provozu. Pozornost se tak zaměří např. na cyklisty, a to v souvislosti s dopravně preventivní akcí, při které budeme upozorňovat tuto skupinu účastníků silničního provozu na vhodnost používání cyklistických přileb a rovněž jim rozdávat cyklistické mapy a alkohol testery nebo cyklo lékárničky. Dopravní policisté se během letních prázdnin budou soustředit  na řidiče osobních i nákladních vozidel, motocyklisty, řidiče autobusů, na tranzitní dopravu nebo vážení nákladních vozidel. Při akcích budou policisté kontrolovat zejména dodržování nejvyšších předepsaných rychlostních limitů a přítomnost alkoholu či jiných omamných látek u účastníků silničního provozu a mimo jiné upozorňovat na rizika tzv. sekundárních dopravních nehod. Cílem těchto připravovaných opatření je ovlivnit dopravní nehodovost na silnicích v našem regionu a preventivně působit na to, aby řidiči neporušovali své povinnosti, které jim vyplývají ze zákona o provozu na pozemních komunikacích.

V souvislosti s vysvědčením, které budou děti dostávat zítra, připomínáme řidičům, aby počítali s větší koncentrací dětí v silničním provozu a jejich případným nepředvídatelným chováním, kdy mohou vstoupit do vozovky, aniž by dodržovaly zásady bezpečného přecházení. Proto doporučujeme řidičům, aby si v blízkosti škol počínali opatrně, raději zpomalili a plně se věnovali řízení motorového vozidla tak, aby mohli na nenadálou situaci v dopravě adekvátním způsobem zareagovat.

V následujících měsících bude prováděna i celá řada staveb a rekonstrukcí na silnicích, která s sebou přinesou jisté komplikace v dopravě – zdržení, tvorbu kolon, uzavírky, i s těmito situacemi musí řidiči počítat.  

Pro řidiče bychom chtěli shrnout několik preventivních doporučení, která by měla přispět k bezpečnější cestě:

  1. Pokud jedete do místa, kam neznáte přesnou cestu, nespoléhejte se pouze na GPS navigaci. Doporučujeme Vám, abyste si trasu předem načetli v mapě, určili si záchytné body a pak až zapnuli navigaci. Souhrnně řečeno, nespoléhejte pouze na techniku.
  2. Před jízdou si nechte v servisu zkontrolovat vozidlo, ať zabráníte případným technickým problémům na cestách, jejichž řešení Vás může stát v zahraničí větší finanční obnos a způsobí Vám zbytečné problémy.
  3. Před jízdou si odpočiňte.
  4. Počítejte se zvýšeným provozem a možnými komplikacemi v dopravě a buďte na tyto situace připraveni. Mějte s sebou dostatečné množství tekutin a pohonných hmot pro případ, že se zdržíte např. v kolonách.
  5. Před jízdou do zahraničí se seznamte s odlišnostmi v oblasti dodržování pravidel silničního provozu, mějte s sebou finanční rezervu na možné zaplacení sankcí.
  6. Ve vozidle si jako řidič zajistěte komfort. Nemějte kolem sebe spoustu cestovních zavazadel, udělejte si jízdu ve vozidle co možná nejpohodlnější.
  7. Během cesty si dělejte přestávky, odpočiňte si, dodržujte pitný režim, a pokud můžete, vystřídejte se v řízení se spolujezdcem.
  8. Nedojíždějte s únavou několik posledních kilometrů.
  9. Počítejte s oslněním sluncem, kdy se Vám může stát, že v určitý okamžik budete velice špatně vidět. Také střídání světelných míst a stínů může zhoršit Vaše vidění, a proto raději zpomalte.
  10. Nespěchejte a buďte ohleduplní k ostatním, neboť o prázdninách zasednou za volant i řidiči, kteří tak často nejezdí a nepočínají si tak jistě v silničním provozu.
  11. Nesedejte za volant pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek.
  12. Samozřejmostí je dodržování dalších pravidel silničního provozu, zvláště dodržování rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů, dětských autosedaček atd.

Nezapomínejte na to, že alkohol do silničního provozu nepatří. Pozor si dejte zejména na tzv. zbytkový alkohol. Do vozidla nikdy nesedejte k řidiči, u něhož víte, že je pod vlivem alkoholu či jiných ze zákona zakázaných návykových látek. 

Přejeme Vám příjemné prožití letních prázdnin a mnoho štěstí na cestách.

por. Mgr. Pavla Burešová
27. června 2019

vytisknout  e-mailem