Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Lesy podél Prahy ukrývaly kradené pracovní stroje

KRAJ – Krajští kriminalisté zadrželi pětici mužů. Měli krást osobní i užitkové vozy. Škoda je zatím dvoumiliónová, není vyloučeno, že bude vyšší. 

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje zahájili v těchto dnech trestní stíhání pětice mužů ve věku 28, 45, 48, 52 a 54 let - u 48letého pro legalizaci výnosů z trestné činnosti, u ostatních pak pro zločin krádeže.

Obvinění těchto pěti mužů předcházela téměř tříměsíční dokumentace jejich trestné činnosti, kterou měli páchat nahodile, v různém „složení“ a na různých místech středočeského kraje, kdy většinou rozhodovala náhoda a příležitost. Jejich zadržení pak proběhlo v jeden den na několika místech republiky – na území hlavního města Prahy, Středočeském a Moravskoslezském kraji, zadržení tří z nich provedla zásahová jednotka středočeské policie.

Muži se zaměřovali na krádeže vozidel, a to nejen osobních, ale i nákladních, a co není příliš časté, nebáli se ani tak nepřehlédnutelných vozů, jakými jsou různé pracovní stroje. Podle středočeských krajských kriminalistů, kteří na případu spolupracovali i s kolegy z pražského krajského ředitelství, měla pětice mužů odcizit bezmála desítku aut a pracovních strojů za více jak dva milióny korun.03

V čem byli ale muži výjimeční a s čím se kriminalisté jen tak nesetkávají, bylo „zneviditelnění“ odcizených pracovních strojů, například bagrů. Pokud totiž neměli okamžitý „odbyt“ pro tyto velké stroje, převezli je do lesů v okolí Prahy a následně vynaložili nemalé úsilí k jejich ukrytí. Aby nebudili velkou pozornost, zaházeli bagry výrazné nejen barvou, ale i velikostí, větvemi. 

V současné době jsou již čtyři z mužů, kteří čelí obvinění ze zločinu krádeže, spáchaného navíc v době Vládou ČR vyhlášeného nouzového stavu, vyšetřováni vazebně, a to z důvodu, aby v trestné činnosti nepokračovali, o čemž rozhodl soudce Okresního soudu v Kladně.

Proti 48letému muži, obviněného z legalizace výnosů z trestné činnosti, je trestní stíhání vedeno na svobodě. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku do šesti let. Ostatní vazebně stíhaní muži, kteří mají za sebou trestní minulost, jsou v případě odsouzení za zločin krádeže spáchaný v době nouzového stavu, ohroženi až osmiletou trestní sazbou.

Většinu odcizených vozidel a pracovních strojů se kriminalistům podařilo zajistit. Vyšetřování ale stále probíhá a není vyloučeno, že se směrem nahoru změní jak počet odcizených vozidel, tak s tím ruku v ruce také způsobená škoda.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
1. února 2021


vytisknout  e-mailem