Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

„Les“ dopravních značek prořídne

V průběhu několika posledních týdnů provedli policisté v jednotlivých krajích z pokynu Ředitelství dopravní služby Policejního prezídia Policie ČR kontrolu dopravního značení. 

Při té dopravní policisté zjistili, že stovky dopravních značek jsou nadbytečné, nebo ve stavu, kdy je nutná jejich obnova. Celkem bylo na pozemních komunikacích na území České republiky odhaleno 10.707 závad na dopravním značení obecně. Z tohoto celkového počtu bylo příslušným správním úřadům předáno celkem 2.371 podnětů k úplnému odstranění dopravního značení. Proto by v následujícím období mělo ze silnic „zmizet“ například 1.066 zákazových dopravních značek, 431 značek upravujících nejvyšší dovolenou rychlost, nebo 556 příkazových a výstražných dopravních značek. Dále policisté předali příslušným správním úřadům 1.477 podnětů k obnově vodorovného dopravního značení.
Budeme-li konkrétnější, nejvíce závad na dopravním značení policisté odhalili v Jihočeském kraji (2.123). Na druhém, třetím a čtvrtém místě se „umístily“ kraje Středočeský (1.900), Jihomoravský (1.371) a Ústecký (1.163).
Z pohledu počtu podaných návrhů k odstranění nadbytečných dopravních značek je pořadí následující. Pomyslné první místo obsadil opět Jihočeský kraj. Zde policisté navrhli odstranit celkem 993 dopravních značek. Druhý v počtu návrhů, Středočeský kraj by se dle názoru policistů obešel bez 333 dopravních značek, a hlavní město Praha bez 214.
Díky této kontrole by mělo dojít také k poměrně masivnímu odstranění značek omezujících, nebo jinak upravujících nejvyšší povolenou rychlost. V tomto směru podali nejvíce podnětů k odstranění těchto limitujících značek policisté Jihočeského (218) a Středočeského kraje (61), a hlavního města Prahy (52), celkem 331.
Pozornosti policistů ale neunikly ani zákazové dopravní značky. Těch by mělo být na základě návrhů policistů jen v Jihočeském a Středočeském kraji a v metropoli odstraněno správci komunikací 771.
 
kpt. Mgr. Tomáš Hulan 10. 9. 2012

vytisknout  e-mailem