Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Léky na předpis prodávala přes internet

KRAJ: Zadrželi ji kriminalisté z toxi týmu. 

Kriminalistům z jihomoravského toxi týmu se v minulých dnech podařilo zadržet jednačtyřicetiletou ženu, která na diskusních fórech na internetu nabízela a prodávala léčiva obsahující návykové látky. Nezaměstnaná žena z Břeclavska tento způsob výdělku pojala opravdu ve velkém, o čemž svědčí i výsledek domovní prohlídky, při které kriminalisté objevili kromě jiného téměř třicet tisíc tablet léků na spaní a k uklidnění. Tato léčiva obsahují psychotropní látky, jejich výdej je vázán na lékařský předpis a k nakládání s nimi je potřeba zvláštního povolení. Se zájemci o léky žena komunikovala po zkontaktování na diskusních fórech e-mailem, kdy se domluvila na druhu a množství léčiv a taky na to, zda zájemce zaplatí převodem na účet či dobírkou. Kriminalistům se podařilo ustanovit už 101 osob, kterým tyto léky prodala. Jeden nakupující od ní získal např. 3 tisíce tablet na spaní.

Na základě dosud zjištěných informací si žena přišla na více než milion korun. Policistům na Břeclavsku není neznámá – vzhledem k tomu, že je sama uživatelkou nejen těchto léků, ale také pervitinu. Vyšetřovatel ji dnes obvinil ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který jí v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na 12 let. Obviněná bude stíhána na svobodě.

Policisté varují, že užívání léků obsahující psychotropní látky patří výhradně pod kontrolu lékařů. Hrozí riziko, že namísto originálních balení léků přijde balíček s tabletami neznámého původu, složení a účinků (což následně komplikuje i zásah lékařů při poskytování pomoci předávkovaným uživatelům). V případě originálních balení těchto léků pak jejich nesprávné užívání a dávkování může snadno vést k předávkování, poškození zdraví či dokonce k úmrtí.

mjr. Petra Ledabylová, 13. 4. 2022 

vytisknout  e-mailem