Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Legrace za hranou zákona

ŠUMPERSKO - Dvojice mužů se nabourala do facebookového profilu svého spolupracovníka a zadělala mu na nemalé nepříjemnosti. 

Až ve sdělení obvinění ze spáchání trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací vygradovaly šprýmy, kterými dva muži ve věku 46 a 27 let postupně ztrpčovali život svému spolupracovníkovi.

Vše začalo docela nevinně – vytvořením virtuální partnerky, tedy založením falešného profilu na internetové seznamce. Záměrem této legrace mělo být vylákání spolupracovníka na schůzku, na kterou by jeho milá nedorazila.

Neutuchající touha po zábavě je však zavedla ještě dál. Protože spolu pracovali dlouho, měli povědomí i o jeho přihlašovacích údajích a bez jeho vědomí a souhlasu se jim podařilo přihlásit na jeho soukromý účet na Facebooku. Získali tak přehled nejen o jeho soukromé komunikaci, ale nakonec se do ní i vložili. Nejméně čtyřem osobám, které měl poškozený v přátelích, pak měli rozesílat různé textové, ale i obrazové zprávy se sexuálním podtextem či přímo nabídkou sexu. Ten měl pak co vysvětlovat!

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí za uvedený trestný čin dvojici obviněných mimo jiné až tříletý trest odnětí svobody.

Případů prolomení hesel a účtů na sociálních sítích řeší policisté nespočet. Často za nimi stojí jen neopatrnost nebo liknavý přístup uživatelů. Znovu proto připomínáme, že je důležité chránit své přístupové údaje před zneužitím. Pro různé přístupové účty používejte odlišná hesla. Hesla se snažte pravidelně obměňovat a nikomu je nesdělujte.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
25. února 2021

vytisknout  e-mailem