Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Leden 2014 na silnicích

KARLOVARSKÝ KRAJ – Nehodovost za první měsíc roku. 

Karlovarští dopravní policisté evidují za první měsíc roku 2014 celkem 122 dopravních nehod tj. o šest dopravních nehod méně než v roce 2013. Nejvíce dopravních nehod šetřených policií bylo na Karlovarsku a nejméně na Sokolovsku. Způsobená škoda při dopravních nehodách stoupla o 529 100 tisíc korun. V jednom případě došlo k dopravní nehodě při které řidič utrpěl zranění neslučitelná se životem
 
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod v roce 2013 a 2014 je rychlost a nesprávný způsob jízdy. Nejčastějšími účastníky dopravních nehod jsou řidiči ve věku 25 až 30 let, na druhém místě se jedná o řidiče ve věku 50 až 55 let. 109 viníků dopravních nehod řídilo motorové vozidlo, 13 dopravních nehod bylo zaviněno zvěří. K nejvíce dopravním nehodám dochází mezi 06 až 08 hodinou ranní, kdy řidiči pospíchají do zaměstnání a neuvědomují si, že silnice po noci mohou být namrzlé nebo zasněžené. V tomto případě policisté radí, přivstat si a tím i omezit stres z pozdního příjezdu do zaměstnání.
 
V lednu 2014 došlo ke 12 dopravním nehodám za účasti chodců, z toho bylo v 7 případů na přechodu pro chodce. Řidiči, ale také chodci by si měli uvědomit svoji roly v silničním provozu a naučit se vzájemně se respektovat.
 
Rady pro bezpečné chování chodců v silničním provozu, silnice, pokud je u ní chodník, není místo pro chůzi, na silnici, kde chodník není, nesmím jít po straně ve směru jedoucích vozidel, vždy jdu tak abych viděl přijíždějící vozidla a řidiči vozidel viděli mne. Nepřecházím mezi zaparkovanými vozidly, vždy použiji přechod pro chodce, před vstupem do vozovky se rozhlédnu na obě strany, nevstupuji těsně před přijíždějící vozidlo, pokud není v blízkosti přechod, podchod nebo nadchod, vyberu si přehledné a bezpečné místo k přecházení, kde mne mohou řidiči vidět, a já mám dobrý rozhled. Nezapomeňme také na to, že musíme být viděni, reflexní prvky nebo nášivky.
 
por. Ing. Pavel Valenta
11.02.2014

vytisknout  e-mailem