Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Lebku mu prorazil šroubovákem

Nejprve vykradl auto, pak těžce zranil řidiče. Teď mu hrozí až deset let vězení. 

Konkrétně devětadvacátého října vykradl neznámý pachatel v ulici Švábky zaparkované nákladní vozidlo. Jeho počínání si ale všiml řidič předmětného auta, který se rozhodl pachatele pronásledovat a zadržet.

To se řidiči i následně podařilo, avšak pachatel krádeže se začal zadržení bránit. Přitom třímal v ruce šroubovák, kterým chvíli předtím u vykrádaného auta vylomil zámek.

Tento pracovní nástroj se ale nenechavec rozhodl použít i při potyčce. Šroubovákem zaútočil na svého pronásledovatele a třikrát ho ostrou částí nástroje bodl do hlavy.

Šroubovákem útočník bodal takovou silou, že napadenému jedním z úderů dokonce prorazil lebku. Pak se dal zloděj násilník z místa incidentu na útěk, poškozený skončil v nemocnici.

Celou událost nyní prošetřují kriminalisté třetího policejního obvodu pro podezření hned ze tří trestných činů, a to těžké ublížení na zdraví, krádež a poškození cizí věci. Za tyto delikty hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení trest odnětí svobody až na deset let.

Vypátrat a zadržet pachatele se ale zatím kriminalistům nepodařilo. Proto se detektivové z tohoto místa obrací s žádostí o pomoc na širokou veřejnost. Prosíme každého, kdo by muže v zimní bundě a s kapucí na hlavě, zachyceného na záběrech bezpečnostních kamer poznal, nebo by věděl, kde se momentálně zdržuje, ať nám tuto informaci předá prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 11. 12. 2015

 

Aktualizace 20. 1. 2016

V rámci prošetřování tohoto případu vyvstaly nové indicie, které by mohly vést k vypátrání pachatele.

Jedná se hlavně o fotografie, na kterých jsou zachyceny dioptrické brýle a kšiltová čepice, kdy tyto věci prokazatelně patří pachateli, a které po potyčce zůstaly na místě incidentu.

Dále zveřejňujeme identikit hledaného, který vznikl v úzké spolupráci s poškozeným, a ze 70% odpovídá skutečnosti. Respektive, horní polovina obličeje a hlavy je reálná téměř ze sta procent, neboť jsou zde vyobrazeny především zmiňované brýle e čepice.

Stejně tak by mohly být přínosem pátrání tři fotografie, pořízené z již zveřejněných videozáznamů. Ty kriminalisté vyhotovili proto, že jsou na nich zachyceny detaily, které by mohly být jednoznačně podstatné.

Na jedné fotografii je zachycen obličej útočníka ještě před tím, než si nasadil kapuci.

Na druhé jsou zřetelné kalhoty, do kterých byl agresivní zloděj v době incidentu oblečen. Ty vykazují znaky oděvu, který ke své činnosti používají pracovníci různých bezpečnostních agentur, nebo jiných soukromých společností s obdobným zaměřením. Jedná se o tmavé kalhoty, možná takzvané „kaspáče“, které mají na vnější boční straně stehen výrazné, vystouplé kapsy. Podstatný může také být světlý, možná bílý, možná stříbrný lem švu kalhot, který je zřejmý na spodní části nohavice.

Na poslední fotografii je pachatel zachycen při odchodu z místa incidentu. Tuto fotku zveřejňujeme proto, že je na ní zřejmá útočníkova bunda, která je poměrně charakteristická svým kostkovaným vzorem. I tato skutečnost by mohla být určitým vodítkem.

Na základě vyhodnocení všech informací se navíc kriminalisté důvodně domnívají, že hledaný muž nebyl v lokalitě kolem ulice Švábky poprvé.

Před pronásledovatelem totiž hledaný po krádeži utekl cíleně do přilehlého dvora. Tudíž musel s největší pravděpodobností vědět, že tento dvůr je průchozí a on má možnost v útěku před poškozeným kam pokračovat.

Ve dvoře se navíc nachází ubytovna, kdy vyvstává eventualita, že hledaný zde mohl buď v minulosti bydlet, nebo sem docházel na návštěvy za známým, či známou.

Na základě shora zveřejněného se opětovně obracíme s prosbou o pomoc při pátrání na širokou veřejnost. Pokud byste si kdokoliv uvědomil jakoukoliv indicii vedoucí k vypátrání hledaného, předejte nám jí prosím prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 20. 1. 2016

 

Doplnění 22. 2. 2016

V rámci shora popsaného případu jsme pátrali po neznámém pachateli, který poškozenému prorazil lebku šroubovákem.

Nyní můžeme jednoznačně konstatovat, že jsme zadrželi osobu, která je nyní obviněna z trestného činu těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, za což jí v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Zadržení samotné provází určitý paradox, neboť dnes obviněný na sebe vlastně zavolal policisty sám.

Prvního února letošního roku totiž došlo v jednom z bytů na Vinohradech k incidentu skupiny osob, mezi nimiž byl i dvaačtyřicetiletý obviněný. Toho přišla vystěhovat z přechodného bydliště dvojice mužů.

Při tom došlo k šarvátce, při které dvaačtyřicetiletý muž jednoho ze svých soků pořezal na ruce a poté sám zavolal na linku 158.

Po příjezdu na místo policisté zjistili, že je přivolal člověk, který je vlastně dvojnásobně hledaný. Poprvé proto, že je na jeho osobu vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody, a podruhé proto, že je podezřelý ze shora popsaného napadení na Švábkách.

Účast zadrženého na případu napadení šroubovákem musely potvrdit až výsledky zadaných znaleckých expertíz, především z oboru genetiky, neboť dvaačtyřicetiletý muž s kriminalisty vůbec nespolupracoval a nespolupracuje.

Navíc k osobě obviněného policisté zjistili, že se jedná o dvanáctkrát soudně trestaného, poměrně pravidelného konzumenta drog, jehož trestní minulost spočívá především v majetkových deliktech. Nicméně násilí mu také není až tak cizí, neboť i pro takový delikt už byl pravomocně odsouzen.

Jen na vysvětlenou, informaci o zadržení tohoto násilníka zveřejňujeme téměř s měsíčním odstupem proto, že s ohledem na jeho nespolupráci bylo nevyhnutelné provést celou řadu úkonů trestního řízení v podobě například rekognic a dalších.

K události z prvního února lze v tuto chvíli říci pouze to, že i v rámci té vyvstává podezření, že se dvaačtyřicetiletý muž dopustil dalšího protiprávního jednání násilného charakteru.

por. Mgr. Tomáš Hulan 22. 2. 2016

vytisknout  e-mailem