Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Láska přes internet může vyjít pěkně draze

Jihočeský kraj - Ženy i muži jsou schopni svým láskám, které nikdy neviděli, zaslat stovky tisíc korun. 

Škody v řádech stovek tisíc korun, oči pro pláč a láska v nedohlednu, takto končí v mnoha případech seznámení po sociálních sítích, kterého čím dál častěji využívají ženy i muži. Několik takových případů nyní šetří kriminalisté v našem kraji. Virtuální láska s člověkem, který pracuje pro vládu jiné země, důležitý vědec, pracující na tajném projektu, voják, který je v Afghanistánu a nemůže vyjet do jiné země, zdravotní sestra pracující též v Afghánistánu, člen ozbrojených sil,  příslib sňatku po příletu do České republiky. a společná budoucnost. To vše a mnohé jiné jsou ochotni naslibovat podvodníci a bohužel se stále najdou lidé, kteří legendám uvěří a zašlou své peníze na účty do jiných zemí a mnohdy je ani nenapadne, že se může jednat o podvod a jejich láska vystupující na internetu pod různými jmény prostě neexistuje. 

Kriminalisté a policisté na Českobudějovicku šetří například případ, ve kterém se žena seznámila přes sociální síť s mužem, žijícím v zahraničí, který ji po nějakém čase komunikace požádal o zaslání intimních fotografií a následně po ní chtěl peníze, které pokud nezašle, její fotky zveřejní a zašle všem jejím známým. V tomto případě žena nereagovala a vše ihned oznámila na Policii ČR.  V jiném případě se však žena vyděrače lekla a zaslala mu v několika platbách celkem 100 000 korun. Za zmínku stojí další šetřený případ, ve kterém žena příšla o více jak 500 000 korun, když se zamilovala do vědce žijícího v USA.

V souvislosti s uvedenými příklady znovu upozorňujeme, abyste nepodléhali vidině zahraniční lásky přes internet, nezasílali své fotografie a peníze lidem, které jste nikdy neviděli. V naprosté většině se jedná o podvodníky, přičemž objasňování těchto skutků je velmi složité. Stopy vedou mimo Českou republiku, což dělá šetření ještě náročnější. 

Níže připomínáme starší případ "zdravotní sestry z Afghánistánu."

https://www.policie.cz/clanek/zdravotni-sestra-zrejme-nikdy-nedorazi.aspx

kpt. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

1. srpna 2019

vytisknout  e-mailem