Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Lapka v bytě vzbudil majitele

MOSTECKO - Jirkovan ukradl v obchodě páčidlo, tím se vloupal do dvou bytů, v jednom probudil majitele, skončil ve vazbě; 

Ve vazební věznici skončil na podnět mostecké policie 50letý muž z Jirkova na Chomutovsku. Muž si zřejmě oblíbil Most pro páchání trestné činnosti. Za jedno dopoledne stihl tři krádeže.

Nejprve zamířil do jednoho supermarketu, kde vzal z regálu páčidlo a prošel pokladnou bez zaplacení. S tímto nástrojem poté v ranních hodinách přišel do panelového domu na sídlišti Liščí vrch. Ve vyšším patře překonal za užití páčidla a síly uzamčené vstupní dveře u jednoho bytu, vnikl dovnitř a zde hledal, co by se mu hodilo k odcizení. Asi netušil, že majitel bytu je doma a spí. Toho hluk probudil a byl překvapen, když našel v obývacím pokoji cizího muže, který se přehraboval ve skříni. Když ho oslovil, vetřelec z bytu utekl, aniž by něco odcizil. I tak na dveřích zanechal škodu za pět tisíc korun.

Ve stejný den v sousední ulici téhož sídliště opět ukradeným nářadím vypáčil bytové dveře a z pokoje bytu, do kterého se dostal, měl odcizit několik kusů zlatých šperků v hodnotě 30 tisíc korun. Ty odnesl do jedné mostecké zastavárny, kde šperky zpeněžil. Policisté je již nezajistili, údajně byly už prodány.

Jirkovan, který se dopustil trestných činů krádeže a porušování domovní svobody, ze kterých byl mosteckou policií obviněn, zanechal poškozeným celkovou škodu za více než 36 tisíc korun. Jeho stíhání probíhá ve vazbě. Soud ho může v případě prokázání viny poslat až na tři roky do vězení. Případy objasnili policisté obvodního oddělení Most Zahradní a kriminalisté.

Motorista přišel o autorádio a navigaci
Vyšetřovatel mostecké policie zahájil trestní stíhání 30letého muže z Mostu a obvinil ho z přečinu krádeže vloupáním. Podle policistů, kteří na objasnění případu pracovali, měl Mostečan vniknout v mostecké části Podžatecká do zaparkovaného osobního vozidla tovární značky Škoda Octavia, poté co rozbil boční okno. Vozidlo důkladně prohledal a odnést si měl autonavigaci a autorádio. Na vozidle poškodil okno a elektrorozvody. Poškozený majitel vyčíslil způsobenou škodu na částku 3 000 korun. Obviněný, který byl již za obdobný čin odsouzen, je stíhán na svobodě. Ohrožen je tříletou sazbou odnětím svobody.

Nehodovost za I. pololetí 2021 na Mostecku
V letošním roce vyjížděli mostečtí dopravní policisté k  557 nehodám. V porovnání s rokem 2020 je to o 48 nehod více. Letošní pololetí bylo poznamenáno jednou tragickou nehodou, při které zemřel řidič. Těžké zranění policisté evidují v jednom případě, 79 účastníků skončilo s lehkým zraněním.  Hmotné škody způsobené při kolizích byly vyčísleny na 22 873 300 korun. K 108 nehodám policisté vyjížděli na silnice I. třídy, k 25 na silnice II. tříd. V Mostě došlo ke 243 dopravním haváriím, v Litvínově k 89. Nejčastější příčinou bouraček byl nesprávný způsob jízdy (319), následovala nepřiměřená rychlost jízdy (74) a nedání přednosti v jízdě (51). Policisté ke střetům v dopravě vyjeli nejčastěji ve středu (103) a v úterý (98). Nejméně řidiči bourali o víkendech, v sobotu 54x a v neděli 52x. K nejvyššímu počtu nehod došlo mezi 14. a 16. hodinou (79), nejklidnější doba z hlediska nehodovosti byl čas mezi půlnocí a druhou hodinou ranní (6 nehod). Alkohol u viníka nehod byl zjištěn v 17 případech (loni 12), drogy byly zjištěny u 4 osob. Celkem 88 kolizí bylo zaviněno řidiči s praxí řízení 0 – 5 let. V 95 případech došlo ke střetu se zvěří, 18x byl účastníkem nehody chodec.

nprap. Ludmila Světláková
Most 15. července 2021

vytisknout  e-mailem