Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Lapeni sítí

Ms kraj - preventivní projekt Poldík Webik 2.0 aneb lapeni sítí cílí také na seniory 

Celkem již dvě přednášky z chystaného projektu Poldík Webík 2.0 aneb lapeni sítí se uskutečnily ve dnech 12. 3. 2015 a 26.3.2015 v Ostravě v prostorách školícího sálu v budově Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje na ul. 30. dubna 24.

První z preventivních přednášek určených osobám dříve narozeným byla na téma bezpečí a to jak ve světě reálném, tak především ve světě virtuálním. Na úvod policisté oddělení tisku a prevence por. Mgr. Kateřina Špoková, por. Ing. Tomáš Vlačiha a por. Mgr. Vlastimil Starzyk přivítali nadšené seniory na půdě krajského a městského ředitelství a sdělili jim obecné informace k jejich bezpečnosti v reálném světě, aby se nestali obětí podvodného jednání. Posluchači a posluchačky se také dozvěděli, jak moc jsou starší osoby zranitelné, což bylo podpořeno grafickými výstupy statistik o počtu seniorů jako obětí trestných činů. Ačkoliv účast na první přednášce nebyla valná, všichni zúčastnění bedlivě poslouchali a zapojovali se do přímé diskuze na dané téma. Nejvíce je zajímala bezpečnost při internetovém bankovnictví a jak bezpečně využívat sociální sítě. Někteří senioři prokázali, že internet a moderní technologie jim nejsou zcela cizí.
Přednáška se postupně změnila ve vzájemnou diskuzi, která byla přínosná pro obě strany a naznačila, kterým směrem se bude odvíjet následující přednáška. Senioři z řad soukromých osob, klubu veteránů, dámského klubu a jiných organizací pro lidi důchodového věku, mimo spousty cenných rad a informací, které jim usnadní život nejen na internetu, projevili zájem o praktické ukázky jak nastavit účet na sociální síti, jak zabezpečit email a jiné aplikace. 
V závěru přednášky byli vylosování tři posluchači, kteří jako bonus obdrželi neprodejnou knížku Policejní pohádky, ze které měli neskrývanou radost.
Posluchači si předané informace a přístup policistů velice chválili a přislíbili mnohem hojnější účast na dalších přednáškách, což splnili. 

Dne 26. března 2015 se konala druhá z preventivních přednášek z cyklu Poldík Webík 2.0 aneb lapeni sítí. Na začátek přednášky se přišla podívat reportérka českého rozhlasu, která natočila s policisty a s důchodci několik zajímavých rozhovorů. Téma druhé přednášky bylo zvoleno přímo seniory a to na první přednášce. Posluchače zajímalo jak se bezpečně chovat v prostředí emailové pošty a na facebooku. Na praktických příkladech jim policisté skupiny tisku a prevence ukázali přímo na síti internetu jak založit, zabezpečit a spravovat emailového klienta. Senioři, kterých se této druhé přednášky zúčastnilo více než přednášky první, nasávali informace a kladli také všetečné otázky. Dozvěděli se také jak bezpečně užívat profil na facebooku, jak si zvolit silné heslo a jak případně odstranit z přátel nežádoucí osobu. Rovněž byli preventivně informování o možných rizicích, která jim v souvislosti s používáním výše uvedených aplikací hrozí a jak se zachovat v případě zneužití těchto softwarových produktů. Se zájmem jim vlastním se také dožadovali pokračování série přednášek a tak jsme jim přislíbili, že přednášky budou pokračovat. Další přednáška by se měla uskutečnit v měsíci dubnu, kdy přesný termín bude včas uveřejněn v médiích a na internetu. Třetí přednáška se konala 22. 4. 2015 a věnovala se internetovému bankovnictví. 
 
Závěrem nezbývá než si přát, aby se informace a dobré rady rozšířili mezi co největší počet našich seniorů, protože jak je známo "Internet je dobrý sluha, ale špatný pán."

por. Ing. Tomáš Vlačiha
 1.  4. 2015  |  komisař skupiny
tisku a prevence Ostrava 


Součástí přednášek nejen pro seniory je i rodičovské desatero.


FOTOGALERIE ZDE.


V ZRCADLE MÉDIÍ: 
25. 3. 2015 Moravskoslezské novinky.cz
25. 3. 2015 první zprávy.cz
11. 3. 2015 Moravskoselzský deník
Statutární město Ostrava - Slezská Ostrava - Pozvánka na přednášky

 

POZVÁNKA A MEDIÁLNÍ OHLAS 11.4.2016 MORAVSKOLSEZSKÝ DENÍK

vytisknout  e-mailem