Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Lahev za téměř 23tisíc korun

LIBEREC – Nevysychající zdroj navštívil mladý recidivista hned pětkrát. 

Vstup do nového roku mnozí začínají tím, že realizují svá předsevzetí. Někdy úspěšně, jindy s poněkud rozpačitými výsledky. Takzvaní "ledňáčci" vbíhají hromadně do fit center, aby z nich o několik dní později utekli, nehledě na zaplacené permice. Na mezích a polních cestách jsou k vidění rudé obličeje lopotících se běžců s nadváhou. Kuřáci po sobě lepí všelijaké nikotinové náplasti a pořizují si roztodivné náhražky cigaret. I dietologové si mnou ruce s příchodem nových "oveček", které namísto knedla s vepřem a zelem začnou pojídat bio kytky, jež vyrostly na polích a loukách, které v minulosti zaplavovalo DDT s dvacetiletým poločasem rozpadu. I tato alternativa je však asi jen dočasu a i zde se mnozí vrací k "osvědčeným" burgrům z fastu. Co však vedlo 27letého muže z Jablonecka, zahájit rok 2019 pácháním trestné činnosti, ví jen o sám. Vždyť i špatné svědomí a rozsudek soudu by už sám o sobě mohl být předpokladem jisté nápravy a nového způsobu života. V tomto případě však asi nikoliv.

Hned 1. ledna zahájil svou pouť za hranou zákona. Mladý muž přijel před jednu z benzinových čerpacích stanic v Liberci. Vstup do útrob benzinky lemovaly stojany s oleji a nemrznoucími kapalinami. Recidivista neváhal a zřejmě pro povzbuzení chodu motoru svého vozu uzmul litrovku oleje. Ke kase nedošel. Otočil se na patě a nasměroval si to zpět k automobilu, usedl za volant a bez placení ujel.
Kromě krádeže, kterou mu policisté o několik dní později kladli za vinu, byl konfrontován také s faktem, že za volantem neměl co dělat. Nevlastní totiž řidičské oprávnění a má platný zákaz řízení motorových vozidel.

6. ledna zavítal do prodejny s drogistickým zbožím. Po pečlivé úvaze zvolil jako předmět svého zájmu vitamíny. Vzápětí s několika baleními v hodnotě bezmála dva tisíce korun odešel bez placení.

O čtyři dny později se vydal do obchodního centra na okraji Liberce, kde navštívil prodejnu s elektronikou a kuchyňskými potřebami. Rychlé entrée završil krádeží mixéru v ceně přes čtyři tisíce.    

Seriál návštěv jednoho obchodního domu s rozličným zbožím zahájil 11. ledna. Celkem pětkrát, v rozmezí deseti dnů, zde odcizil zboží v hodnotě přes 27tisíc korun. Nejdražším artiklem, který si přisvojil, byla lahev značkového alkoholu za téměř 23tisíc korun.
Konečnou pro mladého Jablonečana pak byla návštěva z 20. ledna, při níž jej ostraha prodejny zadržela se svítilnami za dvanáct set korun. Projít skrz pokladny bez placení se mu oproti předchozím případům již nezdařilo. Pracovníci ostrahy přivolali muže zákona, v jejichž doprovodu pak mladík putoval na policejní služebnu.
V průběhu vyšetřování a při vyhodnocování záznamů z prodejny policisté z obvodního oddělení ve Vesci zjistili i předchozí případy mladíkovy majetkové trestné činnosti.
Ve zkráceném přípravném trestním řízení mu sdělili podezření ze spáchání přečinu krádež a z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, kdy mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Zároveň policejní orgán rozhodl o spojení případů z důvodů konání společného řízení.
 

25. ledna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem