Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nučické pohřebiště

Praha 16. března 2012 – Kamiony náhradních dílů z kradených aut mířily z Nučic do zahraničí. Lukrativní byznys ukončili koncem února letošního roku až detektivové ÚOOZ. 

          Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV rozkryli v rámci operace s krycím názvem „LAC“ rozsáhlý případ podezření ze zločinu podílnictví, krádeže motorových vozidel a zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti.
          Do hledáčku detektivů se před více než rokem dostalaskupina osob, podezřelá z rozsáhlé trestné činnosti na úseku krádeží motorových vozidel. Svou činností se měla zabývat jak na území ČR, tak v příhraničních oblastech sousední SRN. Několik měsíců detektivové sledovali a dokumentovali trestnou činnost jednotlivých členů skupiny. Postupně tak sestavovali obraz vypovídající o vůdčí osobě i o dalších podezřelých, jejich rolích a postavení, které ve skupině zastávali.
          Odcizená vozidla, patřící především Němcům a Rakušanům, byla převážena do areálu vrakoviště v malé obci na Praze – západ, kde byla rozebírána na náhradní díly. Jednalo se převážně o vozidla koncernu VW, konkrétně Škody Octavie, Golfy a Passaty, ale nechyběly ani vozy Audi a Seat. Část takto získaných náhradních dílů byla prodána zájemcům přímo na vrakovišti. Další díly směřovaly do zahraničí. Vývoz byl uskutečněn na základě poptávky zahraničních odběratelů prostřednictvím kamionové dopravy. Části odcizených vozů tak nenávratně skončily především v Bulharsku ale například i v Řecku. Celkovou škodu lze v současné době jen těžko odhadovat. Bude se však počítat na desítky milionů korun.       
 
Konec února - konec kšeftů
 
          28. února 2012, krátce před šestou hodinou ranní, zaklepali detektivové ÚOOZ na dveře bytu, který používal jeden z podezřelých. Následovaly další nečekané návštěvy policistů na různých adresách v Praze a ve Středočeském kraji. V devět hodin byl v obci Nučice zadržen poslední z podezřelých.
          Po zadržení bylo celkem 8 osob obviněno z legalizace výnosů z trestné činnosti, a podílnictví. Z toho 2 osoby byly dále obviněny z krádeže a 1 osoba ještě z maření výkonu úředního rozhodnutí. Všichni obvinění jsou stíháni vazebně.
 
Prohlídka autovrakoviště trvala 3 dny  
 
          V rámci akce LAC bylo provedeno sedm domovních prohlídek a sedm prohlídek jiných prostor a pozemků. Detektivové v rozlehlém bývalém hospodářském stavení, garážích a na volném prostranství zajistili kolem sedmi set součástek pocházejících z odcizených automobilů a desítky autosedaček i dveří, u kterých bude provedeno identifikační zkoumání. Mezi zajištěnými věcmi bylo i několik stovek řídících jednotek. Pozornosti detektivů samozřejmě neunikly ani celé vozy pocházející z trestné činnosti, využívané obviněnými při páchání trestné činnosti, anebo automobily pořízené za výnosy z trestné činnosti. Zajištěny byly také technické prostředky sloužící ke krádežím motorových vozidel, počítače a mobilní telefony.  
          Detektivové využili zákonných opatření a provedli blokaci účtů i nemovitostí obviněných. Na hotovosti pak bylo zajištěno cca 300 000 korun. Například jen organizátor se musel rozloučit s peněženkou obsahující téměř padesát tisíc. Zajištěna byla také motorová vozidla obviněných. Celková hodnota zajištěného majetku nebyla dosud vyčíslena, již nyní však předpokládáme, že konečná suma bude mít sedm čísel.
 
Dobře fungující organizace   
 
          Hlavou a organizátorem, bez jehož souhlasu a pokynů se neobešel ani jeden z členů skupiny, měl být podle detektivů jedenašedesátiletý Čech, trvale hlášený na úřadě jedné z pražských městských částí. Fakticky se však dlouhodobě zdržoval na rozsáhlých pozemcích na okraji obce Nučice, na nichž se nachází několik objektů, většinou černých staveb, které jsou využívány jako garáže, sklady i obydlí. Tento areál byl prezentován jako autovrakoviště. Muž měl z tohoto místa celou skupinu obviněných řídit a organizovat legalizaci odcizených vozidel formou demontáže a následného prodeje náhradních dílů. V tomto oboru nebyl ostatně žádným začátečníkem. Již v minulosti byl opakovaně trestně stíhán a pro krádeže a podílnictví byl i třikrát pravomocně odsouzen. 
          Při své činnosti měl úzce spolupracovat se čtyřiačtyřicetiletým cizím státním příslušníkem pocházejícím z Bulharska. Ten měl přímo komunikovat se zahraničními překupníky, vybírat od nich peníze a následně zajišťovat odvoz náhradních dílů pocházejících z odcizených vozidel do zahraničí v kamionech tuzemských i zahraničních přepravců. Jeden kamion přišel zahraničního zájemce na cca 30 – 50 tisíc Euro. S tímto mužem se orgány činné v trestním řízení již také setkaly. Cizinec byl v minulosti trestně stínán a pravomocně odsouzen pro trestný čin podílnictví, poškozování cizích práv a padělání a pozměňování veřejné listiny.
          Do „kšeftu“ měla být zapojena i jeho devětatřicetiletá manželka. Ta se měla starat o prodej náhradních dílů a na starosti měla mít i převod finančních prostředků pocházejících z  obchodů s náhradními díly od zahraničních klientů. 
          Každodenní chod vrakoviště pak měl zajišťovat třiašedesátiletý bratr organizátora. Podle obvinění prodával náhradní díly z odcizených motorových vozidel a pomáhal skrýt odcizená vozidla v objektech vrakoviště před případnými zvědavci z okolí. Následně se měl zapojovat i do samotných demontáží vozidel. I on má za sebou trestní minulost a pravomocný odsuzující rozsudek.
 
 
Každý měl své úkoly
 
          O přísun odcizených vozidel se podle obvinění starala trojice cizinců - třiačtyřicetiletý Moldavan, jeho třicetiletý krajan a čtyřiačtyřicetiletý Ukrajinec. Do jejich hledáčku se dostávala především vozidla s cizí registrační značkou, vyrobená od roku 2000 do roku 2010. Svým majitelům mizela jak v Praze, tak v západních Čechách. I v případě těchto obviněných se nejedná o žádné nováčky v policejních databázích.
          Třiačtyřicetiletý Moldavan je jediný z výše uvedené trojice, který nebyl při únorovém zákroku zadržen. Pravděpodobně se zdržuje ve své domovské zemi a trestní řízení proti němu bude vedeno jako proti uprchlému. Vystupuje pod falešnou identitou, s oblibou užívá několik dokladů totožnosti na různá jména. V roce 1999 byl vyhoštěn z ČR na dobu neurčitou. V minulosti byl opakovaně trestně stíhán pro trestné činy podílnictví, krádež, padělání a pozměňování veřejné listiny. Za prokázanou trestnou činnost byl dvakrát pravomocně odsouzen a to v letech 1999 a 2006.  
          Třicetiletý Moldavan byl v minulosti trestně stíhán pro krádeže motorových vozidel a padělání a pozměňování veřejné listiny. V roce 2008 byl pravomocně odsouzen pro krádeže motorových vozidel a posléze byl z výkonu trestu odnětí svobody podmínečně propuštěn se zkušební dobou do 6. 4. 2012. V roce 208 byl vyhoštěn z ČR do roku 2018. Podezřelému bylo sděleno obvinění z trestného činu krádeže, legalizace výnosů z trestné činnosti, podílnictví a maření výkonu úředního rozhodnutí.
          Čtyřiačtyřicetiletý Ukrajinec byl v minulosti trestně stíhán pro trestný čin krádeže motorových vozidel, pro trestné činy vydírání, padělání a pozměňování veřejné listiny. V roce 2008 byl i on pravomocně odsouzen pro krádeže.
 
Počet obviněných není konečný
 
          Odcizená vozidla měl v převážné míře rozřezávat na díly čtyřiatřicetiletý Ukrajinec. Oficielně jde o dělníka, pracujícího ve stavebnictví. Na vrakoviště však pravidelně dojížděl. 
          V síti zadržených a následně obviněných osob uvízl i jednačtyřicetiletý muž pocházející z Ukrajiny. Detektivové ho viní z toho, že minimálně v jednom případě zprostředkoval prodej kradeného vozidla.
          Do krádeží motorových vozidel pro tuto skupinu bylo podle detektivů ÚOOZ zapojeno ještě mnoho dalších osob. Nyní detektivové prověřují další poznatky a pátrají po dosud neztotožněných osobách, které se krádeží motorových vozidel dodávaných na vrakoviště měly dopouštět především v zahraničí. V této souvislosti by uvítali spolupráci veřejnosti při identifikaci dosud neznámého muže, který je podezřelý z krádeží pro tuto skupinu v Německu a kterého zachytily bezpečnostní kamery. Pravděpodobně se jedná o cizího státního příslušníka ve věku 35 – 40 let, 180 až 190 cm vysoké statné sportovní postavy. Má tmavé, krátce střižené vlasy. Hledaný s největší pravděpodobností zná operativní postupy policie. Není vyloučeno, že v minulosti absolvoval policejní či vojenský výcvik. Vzhledem k těmto faktům může být nebezpečný. Jakékoliv informace k této osobě přijímají detektivové na telefonním čísle 974 842 689 nebo 974 842 690.   
 
Závěrečné shrnutí
 
          V rámci akce LAC bylo detektivy ÚOOZ obviněno celkem 8 osob.  Dosud si obvinění z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti a podílnictví nevyslechl třiačtyřicetiletý Moldavan, proti kterému bude v souladu s Trestním řádem vedeno trestní řízení jako proti uprchlému.
          Všichni obvinění jsou stíháni vazebně a v případě prokázání viny jim jako členům organizované skupiny hrozí až osmileté tresty odnětí svobody. Věc dozoruje OSZ Praha – západ.

____________________

Foto neznámého muže: 1, 2, 3

vytisknout  e-mailem