Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kynologové vyrazili za kolegy ze Slovenska

Z výcviku se rovnou zapojili do ostré akce 

Na začátku února letošního roku proběhl společný výcvik kynologů z Odboru služební kynologie a hipologie Ředitelství služby pořádkové policie PP ČR a Oboru kynologie a hipologie Prezidia Policejního sboru Slovenské republiky.

Výcvik byl zaměřen na záchranářské práce a vyhledávání mrtvolných pachů. Celkem se do tohoto cvičení zapojilo 14 psovodů se služebními psy.Z toho bylo 5 psovodů policie SR se služebními psy na vyhledávání lidských ostatků, 6 psovodů policie SR se záchranářskými služebními psy, 2 psovodi Horské záchranné služby SR se záchranářskými psy a 1 psovod Policie ČR se služebním psem na speciální pátrací práce.( nprap. Naděžda Kramolišová)

První den proběhla teoretická část součinnostního cvičení, kdy zástupci jednotlivých složek seznámili všechny účastníky se svými postupy a metodikami výcviku, technickým vybavením psovodů, software využívaným k pátráním po osobách apod.

Druhý den součinnostního výcviku byl v brzkých ranních hodinách přerušen povoláním všech záchranářských psů na pátrací akci v okrajové části Bratislavy, kde byla pohřešována 37 letá žena. Pátrací akce trvala do odpoledních hodin a následně se celá skupina psovodů přesunula na bývalou raketovou základnu u obce Stupava, kde pokračovala ve výcviku služebních psů na vyhledávání mrtvol. V nočních hodinách kynologové absolvovali výcvik záchranářských psů, kde byl využit celý areál raketové základny (zarostlý členitý prostor) včetně podzemních krytů.

Následující den součinnostního výcviku byl soustředěn do přírodních terénů v blízkosti střediska klasického výcviku odboru kynologie a hipologie Prezídia Policejního sboru Malé Leváre. Psovodi záchranáři prohledávali se svými služebními psy hustý zarostlý terén a následně si vyzkoušeli navětření skupinky osob na větší vzdálenost. Výcviku se neúčastnili psovodi se služebními psy na vyhledávání mrtvol, tito byli povolání na výjezd - pátrání po utonulé osobě.

Závěrečný den součinnostního cvičení patřil vyhodnocení získaných poznatků jednotlivých problematik a dalšímu nastavení společné spolupráce.

Policejní psovodi jsou specialisté, kteří pracují se speciálně vycvičenými psy zajištující bezpečnost a ochranu veřejnosti. Jejich práce spočívá v tréninku a vedení pejsků pro účely detekce drog, výbušnin či pátrání po pohřešovaných/hledaných osobách. Psovodi musí být nejen dobře vycvičeni sami, ale musí mít také hluboké znalosti a porozumění ke svým čtyřnohým parťákům a být schopni číst a interpretovat jejich signály a chování. Během své práce musí psovodi často velmi rychle reagovat a efektivně vyhodnocovat mimořádné situace, které jsou mnohdy nebezpečné. Práce policejních psovodů je velmi náročná, ale zároveň naplňující a důležitá pro ochranu společnosti.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
10. března 2023 

vytisknout  e-mailem