Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Kyber děti

PARDUBICE - S online světem dětí byli seznámeni i rodiče. 

Zhruba 60 rodičů žáků 2 stupně ZŠ Dubina v Pardubicích se včera v hudebním salonku školy účastnilo besedy v rámci projektu KYBER DĚTI. Přítomní nahlédli do tajů světa online prostředí dětí a zároveň se dozvěděli zajímavé rady a doporučení, jak s dětmi o tomto tématu komunikovat a hlavně nepodceňovat. V tomto projektu budeme pokračovat i v dalších základních školách.

O projektu:
Tým pro mládež ve spolupráci s Policií České republiky a za finanční podpory města Pardubice pilotuje preventivní program s názvem „Kyber děti“. Celý projekt je zaměřen na děti a jejich rizikové trávení volného času, které je úzce spjaté s využíváním sociálních sítí. Projekt "Kyber děti" chce působit nejen na děti samotné, ale také na osoby, které tráví s dětmi většinu času a mají vliv na utváření jejich názorů a hodnot. Tedy především rodiče a učitelé.

Tato aktivita Týmu pro mládež reaguje na společenskou poptávku po zvýšení informovanosti dospělé populace z řad pedagogického personálu a rodičů v oblasti práce se sociálními sítěmi a také reflektuje požadavek porozumět a umět rozklíčovat veřejnou i neveřejnou virtuální komunikaci dětských uživatelů. Hlavním smyslem je přiblížit posluchačům a účastníkům projektu hlavní rizika sociálních sítí a seznámit je s nejčastějšími metodami, které agresoři používají ke svým útokům v kyberprostoru. Elementární znalost virtuálního prostředí, ve kterém děti tráví významnou část svého dne, může rodičům i pedagogům pomoci efektivněji výchovně působit a poskytne jim informační základ pro případnou pomoc.

Nedílnou součástí projektu je participační představení pro děti s názvem #Kyber LIFE, které vtáhne diváky do děje skrze jejich mobilní telefony.  „Cílem inscenace je vzdělávat děti v oblasti kyber, konfrontovat je s nástrahami virtuálního světa a s jejich vlastními názory. Velice důležité je ukázat dětem cesty, jak se mohou nebezpečí v kyberprostoru bránit“, říká Dominik Macháček – autor tohoto představení.

Pro pedagogy a rodiče dětí probíhají proškolení či besedy lektorované kpt. Mgr. Jiřím Tesařem, koordinátorem prevence PČR. Jejich cílem je na základě kazuistik ukázat rizika spojená s využíváním internetu a sociálních sítí, metody agresorů a možnosti ochrany ve virtuálním světě. Hostem těchto besed je i Kristýna, žačka 9 třídy ZŠ Holice, která se tímto tématem velmi zabývá a je tak skvělou konfrontací pro rodiče i pedagogy.

Preventivní program „Kyber děti“ je aktivitou Týmu pro mládež, který vznikl v Pardubicích počátkem roku 2019 v rámci projektu Probační a mediační služby “Na správnou cestu! II” a který svou pozornost zaměřuje na děti a jejich protiprávní jednání v okrese Pardubice.

Tým složený především ze zástupců orgánů činných v trestním řízení, Probační a mediační služby ČR a orgánů sociálně-právní ochrany dětí se shodl na tom, že věková hranice rizikového chování dětí se stále snižuje, a proto je třeba klást důraz především na prevenci a zvýšení informovanosti.

Podrobnější informace o projektu získáte zde: https://www.pmscr.cz/na-spravnou-cestu-ii/ 

10. ledna 2020

kpt. Mgr. Jiří Tesař
koordinátor prevence

Bc. Lucie Kmošková
koordinátorka Týmu pro mládež

vytisknout  e-mailem