Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kvůli expřítelkyni má problémy s dluhy

ČESKOLIPSKO - Kriminalisté prověřují podvod. 

Přes internetovou seznamku poznal před třemi lety 35letý muž z Novoborska  o pět let mladší ženu z Děčínska. Ačkoliv jejich známost trvala jen čtyři měsíce, má kvůli ní potíže dodnes.  Hned na počátku vztahu se mu přítelkyně svěřila, že má  problémy s financemi a požádala ho o to, zda by pro ni mohl zřídit bankovní účet. Vyhověl jí a otevřel ho na své jméno, současně jí sdělil  PIN k platební kartě a přístupové údaje k internetovému bankovnictví. Jenže ani to jí nestačilo. Po čase si přála zařídit  k tomuto účtu také kontokorent. Neměl tehdy na to čas, a proto jí svěřil svůj občanský průkaz s tím, že si ho ofotí  a vše sama vybaví přes internet.

Po jejich rozchodu na tento účet zapomněl, protože ho nevyužíval. Jeho expřítelkyně  si ale na něj nechávala od nejrůznějších nebankovních společností posílat peníze, které si od nich napůjčovala jeho jménem. K uzavírání půjček prostřednictvím internetu použila onu fotokopii jeho občanského průkazu.  Bohužel  ale žádnou nesplácela a oznamovatele obrovsky zadlužila. Ten se o jejích podvodech  dozvěděl až  ve chvíli, kdy příslušný úřad vydal příkaz k  exekuci na jeho plat. Žádnou korespondenci od věřitelů do té doby neobdržel, protože podvodnice v žádostech o peníze uváděla vymyšlenou adresu. Do roku 2017 mu způsobila dluhy ve výši 150 000 korun a Okresní soud v Děčíně jí tehdy za tyto a ještě další jiné podvody pravomocně odsoudil k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 3 let. Tím ale problémy s expřítelkyní neskončily.

V závěru loňského roku se oznamovateli ozvali další věřitelé s novými  pohledávkami, o které se "postarala" také ona. Nově zjištěné dluhy podle zatím zadokumentovaných podkladů činí nejméně 20 000 korun a velmi pravděpodobně budou vyšší. Nabízí se otázka, kdy je stihla udělat. Odpověď na ni zná hlavní aktérka tohoto příběhu, kterou kriminalisté zatím ještě  nevyslechli. Poté, co výši podvodně uzavřených půjček upřesní  nebankovní  společnosti, navštíví ji  ve věznici.  V této souvislosti již zahájili úkony tresního řízení pro přečin podvodu. Je téměř jisté, že si pobyt za mřížemi vzhledem k nově zjištěným skutečnostem  prodlouží.

Problémy důvěřivého muže by měly posloužit jako ponaučení nejen pro něj,  ale i pro ostatní "zamilované". Svěřovat své osobní údaje a přístupová hesla k osobnímu kontu neprověřeným partnerům, jak dokazuje tento případ,  je velmi rizikové.

Ke zneužití  osobních údajů může dojít také v důsledku ztráty nebo odcizení občanského průkazu , řidičského průkazu nebo cestovního pasu. Proto je, pokud takové okolnosti nastanou, důležité bez odkladu požádat příslušný městský úřad o zneplatnění těchto dokladů.  PIN k platební kartě nebo přístupová hesla k internetovému bankovnictví nikomu nesdělujte a ani svou nedbalostí je nezpřístupňujte.


 

4. 1. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, oddělení tisku a prevence

vytisknout  e-mailem