Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Květnová prevence

MŘP Ova - I v měsíci květnu se ostravští policisté účastnili několika preventivních aktivit. 

Nejen čtení „policejních pohádek“, Dopoledne s policií a Hopsalínem

Nejen čtení „policejních pohádek“
I v měsíci květnu se ostravští policisté účastnili několika preventivních aktivit.
technik.JPGNa základní škole ve Zbyslavicích zažili žáci zpestření své školní výuky. Druhá vyučovací hodina patřila nejen policistům, ale i kriminalistickému technikovi. V jedné třídě jsme žákům četli úvodní příběh „pohádek“ O statečném policistovi Honzíkovi. Úvodní příběh, jako vždy, děti nadchnul. Ihned si udělaly představu o tom, jaký má být správný policista. Jaké by měl mít vlastnosti, ale i fyzickou kondici.  Kriminalistický technik žáky seznámil se základními úkoly, které plní. Zvídavost dětí neznala mezí. Vyptávaly se na vše, co jim přišlo zajímavé. Samozřejmě došlo i na praktické ukázky oblíbených otisků prstů. Na řadě byl i popis osoby. Což si děti také mohly vyzkoušet. Dostaly za úkol popsat svou spolužačku, která byla schovaná. Zjistily, že to není snadné popsat osobu, tak aby popis byl co nejpřesnější. 
Cílem preventivní akce bylo seznámit žáky s prací policie a představit policisty jako důvěryhodné partnery, na které se mohou v případě ohrožení obrátit.
Nejen policisté skupiny tisku a prevence, ale i preventisté na příslušných obvodních odděleních provádějí besedy na různá témata blíže na: http://www.policie.cz/clanek/moravskoslezsky-kraj-odkazy-prevence-prevence.aspx?q=Y2hudW09Nw%3d%3d.
K aktuálním tématům před prázdninami patří i vlastní bezpečí dětí. Při besedách mladší žáky informujeme o základních bezpečnostních pravidlech, nejen při pobytu doma, ale i venku, když jsou do školy, ze školy nebo když jen tak volně tráví svůj volný čas.  Upozorňujeme na rizika při setkání s neznámou osobou. Součásti besedy je nejen nácvik oznámení na tísňovou linku 158, ale také popis osoby. Závěr besedy patřil krátkým klipům s výše uvedenou problematikou. 
Dalším žádaným tématem byla problematika užívání sociálních sítí, zejména Facebooku. Studentům vysvětlujeme možná rizika s užíváním sociálních sítí, nastavení soukromí, potvrzení přátelství „virtuálních“ přátel. Zveřejňování fotografií, svých osobních údajů apod. Beseda je zakončena krátkých filmem Virtuální nápadník, který upozorňuje na problematiku nebezpečného pronásledování tzv. stalkingu.
  
Dopoledne s policií a Hopsalínem
psovodi.JPGTato již tradiční akce, zaměřená na předškoláky, se konala v policejním sportovním areálu Ostrava Hulváky.  Po tři dny se zde vystřídaly děti z různých ostravských mateřských škol. Na vlastní oči mohly vidět ukázky poslušnosti, ale i obrany policejních psů. Předškoláci žasli nad perfektně předvedenými výkony čtyřnohých policejních pomocníků. Někteří měli to štěstí a mohli si i pejska pohladit. Dále následoval program po jednotlivých skupinkách na různých stanovištích. Děti se seznámily s prací kriminalistického technika. Mohly si vyzkoušet najít svůj otisk a rovnou si jej i zajistit. Na stanovišti krajského koordinátora BESIP pro Moravskoslezský kraj si pohovořily o bezpečnosti v silničním provozu. Také si prohlédly policejní vozový park (osobní vozidlo nebo motorku). Protože dobrých rad ohledně bezpečnosti v provozu není nikdy dost, své znalosti si oživily i na stanovišti klauna Hopsalína, se kterým si zapěly tématické písně. Závěrem je čekaly úkoly v podobě vybarvení semaforu a opakování, jak správně a bezpečně přejít cestu. O akci jsme již informovali: http://www.policie.cz/clanek/tri-dopravni-dopoledne.aspx 

por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař

vytisknout  e-mailem