Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kuzma skončil „nálezem C-4“

Dne 26. října 2011 skončil šestý běh kurzu Kuzma – kurz zodpovědného majitele městského psa, který pořádali již třetím rokem ostravští policisté.  

předání osvědčenípředání osvědčení
Svou snahu účastníci zúročili při závěrečném přezkoušení. Stanoveným podmínkám vyhověli všichni a z rukou vedoucího odboru vnější služby plk. Ing. Mgr. Miloše Poloczka si převzali osvědčení o absolvování kurzu. Na památku nechyběly ani upomínkové předměty.

Nyní již absolventi docházeli se svými čtyřnohými kamarády jednou týdně po dobu dvou měsíců do sportovního policejního areálu v Ostravě Hulvákách. Zde pod dohledem zkušených služebních kynologů a asistentů (absolventi z minulých běhů) se snažili své psy přimět k poslušnosti. Mezi nejčastější problémy, které děti řešily byly, že jejich pes nepřibíhá na přivolání, neumí chodit u nohy, doma poslouchá venku vůbec nebo je agresivní.
V zářijovém kurzu se nám sešli kříženci, retrívři, čivava, jezevčík, ale i kavkavszký pastevecký pes či cane corso. Začátky byly pro každého psovoda těžké. Museli si osvojit dávání jasných a výstižných pokynů, naučit se pracovat s intonací hlasu, nadšeně chválit svého psa za každý správně splněný pokyn. Každý pilně „trénoval“ i doma a očekávané výsledky se začaly dostavovat u všech zúčastněných.

výcvikvýcvik
Nejvýraznější pokrok udělala Barča se svou fenkou kavkazského pasteveckého psa Mášou. Na začátku to byla doslova dřina. Máša je fyzicky zdatná fena. Svou majitelku neposlouchala a projevovala se i určitou agresivitou vůči psům. Nyní již Barča ví, jak předcházet krizovým situacím a jak je včas řešit. Citlivým a důsledným postupem se docílilo, že Máša může mezi ostatní psy, je ovladatelná. Nesmí však usnout na vavřínech. Se svým psem musí psovodkyně i nadále pracovat.
Dalším příkladem jsou kamarádky Antonie se svým miláčkem čivavou Endym a Tereza se svým křížencem trpasličího pinče a pražského krysaříka Samem.  Oba měli tzv. syndrom malých psů  tzn. že ze strachu napadali nebo byli agresivní na větší psy. Trpěli nedůvěrou k lidem. Ze strachu byli schopni i kousat. V kurzu jsme využili toho, že se psi již znali. Dívky je navzájem  podporovaly a motivovaly v různých situacích, aby jeden od druhého mohl „obkoukat“ jen to dobré. Endy i Sam se podřídili svým psovodskyním a stali se ovladatelní. Mohou chodit na volno společně i s velkými psy. Dokonce společně překonávali překážky. Samozřejmě i tato dvojice musí se svými psy dále pracovat.     
účastniceúčastnice
Zuzka se svým křížencem Zorou
také odvedla kus práce. Na začátku kurzu Zora měla strach, byla neposlušná a neovladatelná, nechtěla se podřídit své psovodkyni a nechtěla ani spolupracovat. Během kurzu Zuzka i Zora získaly sebedůvěru, navzájem si začaly věřit. Zora se stala plně ovladatelnou. Zuzka získala základ pro to, jak se svým psem dále pracovat a pilovat to co se již naučily. 
 Dagmar a kříženec ovčáka a oříška Rocky je opět příkladem, kdy pes ze strachu napadal ostatní. Nenechal na sebe šáhnout nikoho cizího o čemž se přesvědčil i náš instruktor. Utíkal a celková ovladatelnost psa nebyla moc dobrá. Nyní si Rocky věří. Dokonce sám vyhledává kontakt s lidmi. Může se v klidu pustit na volno. Na přivolání reaguje a hned přijde. A co je hlavní již neutíká.
Naši absolventi se tedy profilují jako psovodi, kteří:
- si plně uvědomují zodpovědnost za svého psa
- chovají se ohleduplně ke svému okolí např. na veřejných místech po svém psovi uklidí exkrementy. Znečištěná veřejná místa psími exkrementy jsou častým konfliktem mezi pejskařskou a nepejskařskou veřejností. Proto mají vždy u sebe pouzdro se sáčky na psí exkrementy, které nejen používají, ale i rozdávají dalším psovodům ze svého okolí. Takto věnovaný „dárek“ z rukou našich absolventů mnohé potěší. Pro některé to je věc k zamyšlení, jak být ohleduplný ke svému okolí.
- jsou schopni samostatně hledat řešení vznikajících problémových prvků v chování svého psa (tímto předcházet konfliktním situacím).

označení místa nálezuoznačení místa nálezu
Během kurzu se účastníci seznamovali s prací policistů. Závěr kurzu byl zpestřen o exkurzy na pracovišti pachové identifikace, kde se účastníci názorně seznámili s touto metodou. Nechyběla i beseda s policisty ze skupiny speciálních kynologických činností. Účastníci tak mohli zhlédnout práci policistů „na místě činu“. Přivolaný psovod, v lehkém ochranném obleku SRS 5, se svým speciálně vycvičeným psem, na vyhledávání nástražných výbušných systémů, označil místo na vozidle. Následně se ukázalo, že zde byla ukryta plastická trhavina C-4.

Na podzimním kurzu se opět sešla príma parta dětí, která tráví spolu i volný čas na výletech či vycházkách.  Někteří brali na jednotlivé lekce i své kamarády, aby se mohli podívat, jak kurz probíhá. Mnozí se již teď těší na připravovaný jarní kurz. Podrobnější informace o jednotlivých lekcích či akcích si můžete přečíst na webových stránkách www.kuzma.wbs.cz  , které si účastníci kurzu vytvořili z vlastní iniciativy. 

V projektu plánujeme opět pokračovat i v příštím roce, kdy chceme zrealizovat dva kurzy. Velký dík patří Magistrátu města Ostravy, který projekt finančně podpořil.

Fotogalerie zde

por. Mgr. Kateřina Špoková
PIS Ostrava
27. října 2011

 

vytisknout  e-mailem