Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kuzma klepe na dveře

MŘP Ostrava: Klára a zlatý retrívr Ben, Katka a bígl Roky, Antonie a čivava Endy, Dominik a německý boxer Axa a dalších několik desítek ostravských dětí mají úspěšně za sebou oblíbený kurz KUZMA čili Kurz zodpovědného majitele městského psa.  

solo lavka.jpgsolo lavka.jpg
Kurz již čtvrtým rokem budou pořádat ostravští policisté v policejním areálu Ostrava Hulváky ve dvou bězích. První od 18. dubna 2012 do 27. června 2012 a druhý od 5. září 2012 do 31. října 2012 v době od 15:30 hod. do 17:00 hod. Kurz je zdarma přístupný všem mladým psovodům ve věku od 12 do 18 let, kteří se potýkají s neposlušností svých čtyřnohých mazlíčků.
Kuzma si neklade za cíl jakkoli suplovat činnost kynologických klubů, jichž na území města Ostravy působí několik.  Úkolem kurzu bude naučit majitele psa porozumět psychice svého zvířete. Na tomto základě pak dovést tento „tým“ k souhře, vedoucí ke spolehlivé ovladatelnosti psa v běžném městském provozu. Dále ke schopnosti předvídat reakce zvířete v nejrůznějších denních situacích a dokázat na ně adekvátně reagovat. Absolvent kurzu by se měl profilovat jako „pejskař“, který:
- si plně uvědomuje zodpovědnost za svého psa
- chová se ohleduplně ke svému okolí
- je schopen samostatně hledat řešení vznikajících problémových prvků v chování svého psa (tímto předcházet konfliktním situacím)

výcvik.JPGvýcvik.JPG
Náplní kurzu je nejen teoretická příprava např. základy etologie a psychologie psa ve vztahu k životu s člověkem, využití motivace při zvládnutí psa, pes a paragrafy, seznámení se s prací policejních kynologů, základy první pomoci u psů, ale i praktický výcvik zejména nácvik ovladatelnosti psa za pohybu a na místě, chůze u nohy v běžných situacích, nácvik přivolání psa v různých situacích i za působení rušivých vlivů, odstraňování problémů nesprávné socializace vůči jiným zvířatům či lidem, návyk na pohyb mezi jinými psy a ve skupině osob při zachování plné poslušnosti… Není výjimkou, že účastníci kurzu vyrážejí do ulic a trénují situace přímo v terénu. 
Bonusem pro mladé psovody bude exkurze na pracovišti pachové identifikace. Každý kurz je ukončen přezkoušením jednotlivých frekventantů a jejich psů. V případě vyhovění stanoveným podmínkám je účastníkům předán certifikát absolventa. Pro nejúspěšnější se naskytne možnost předvést své „umění se psem“ společně na ukázkách služebních kynologů.

Z důvodu individuálního přístupu je kapacita kurzu omezena. Zkušeným kynologům z řad policistů jsou velice nápomocni i asistenti - absolventi z minulých kurzů. Rodiče si tímto způsobem mohou otestovat i to zda jejich dítko má trvalý zájem o kynologii. Ve všech kurzech se vždy sešla skvělá parta dětí. Svůj volný čas tráví nejen na cvičáku, ale i na společných výletech či různých akcích. Účastníci si ze své iniciativy vytvořily vlastní webové stránky www.kuzma.wbs.cz na kterých pravidelně diskutují, domlouvají si akce mimo Kuzmu, ale i řádně zapisují dění z jednotlivých lekcí.
V případě zájmu ze stran dospělých jsme schopni připravit jednodenní intenzivní seminář se základními informacemi o problematice.

Řádně vyplněnou přihlášku zasílejte na adresu. Policie České republiky, Krajské ředitelství Moravskoslezského kraje, Městské ředitelství policie Ostrava, 30. dubna 24, Ostrava nejpozději do 28. března 2012. V případě naplnění kapacity kurzu můžete být převedeni na jiný termín konání kurzu.

Případné dotazy sdělte emailem: mrova.pis@mvcr.cz nebo se dotazujte telefonicky 974 725 239 (organizační záležitosti) 974 725 294 (kynologická tématika).

Kurz je součásti projektu Prevence pro všechny, který je finančně podporován Magistrátem města Ostravy.

por. Mgr. Kateřina Špoková
3. února 2012

vytisknout  e-mailem