Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kurz "Certifikovaný výcvik v metodě EMDR"

29. 8. - 2. 9. 2022 

Již třetí skupina psychologů Policie ČR se v týdnu od 29 srpna do 2. září 2022 v Praze v prostorech  reprezentačního zařízení Spiritka účastnila výcvikového kurzu, který shrnoval nové pohledy na psychotraumatologii, založené na neurobiologických poznatcích. Kurz, stejně jako dva předchozí, byl financován z  Norských fondů a byl zařazen v balíčku vzdělávacích programů "Zvýšení policejní kompetence v prevenci a boji proti kriminalitě, posílení komunikačních dovedností s veřejností a povědomí o lidských právech".

Psychotraumatologie je obor, který se zabývá prevencí a snižováním následků prožitého traumatu. Kurz byl souhrnem nových, na neurobiologických založených poznatcích. V průběhu kurzu se psychologové seznámili s přístupem Somatic Experiencing®, který se využívá při práci se stresem a se somatickými obtížemi, které stres a posttraumatický stres  přináší. Obdobně se používá metoda EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), určená ke zmírnění nepříjemných stavů, které doprovázejí vzpomínky na traumatickou událost.

Třetího běhu kurzu se účastnilo 14 psychologů, zařazených v různých součástech Police ČR a školili je lektoři z České republiky i zahraničí. Smyslem kurzu bylo osvojit si nejnovější poznatky o tom, jak pracovat s traumatizovanou osobou. Ty mohou nyní vyškolení psychologové Policie ČR ve své praxi přímo používat. Účinnost každé z technik, se kterou se psychologové Policie ČR seznamovali, je nejen ověřená vědeckým výzkumem, ale také již byla zavedena u jiných ozbrojených složek.

Kurz byl ojedinělý v tom, že přinesl policejním psychologům podstatné rozšíření znalostí v oboru o moderní přístupy. Po absolvování třetího běhu kurzu je více jak 90% psychologů Policie ČR vyškoleno v nových poznatcích, které mohou využít při svojí práci s traumatizovanými osobami.

ENGLISH VERSION

plk. Mgr. Ivana Ježková, MBA,  publicistka projektu

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem