Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Krkavčí otec

LITOMĚŘICE - Na syna zapomněl; Zloději berou vše; Opuštěné objekty lákají 

Devětačtyřicetiletého muže z Litoměřicka stíhá komisař služby kriminální policie a vyšetřování z trestného činu zanedbání povinné výživy. K rukám matky neplatí výživné na svého syna, jak mu určil Okresní soud v Litoměřicích. Jeho dluh již činí přes 45 000 Kč. Vyšetřování obviněného je vedeno na svobodě. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až dvouletý trest odnětí svobody.

Zloději berou vše

Na sklonku uplynulého týdne přijali policisté oznámení o krádeži zrcátka z autobusu. Neznámý pachatel odmontoval z volně zaparkovaného autobusu v Roudnici nad Labem vnější zpětné zrcátko. Škoda je vyčíslena na 7 tisíc korun. Po pachateli krádeže policisté pátrají.

Auto není trezor

Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se v úterý odpoledne vloupal do vozidla zaparkovaného před jedním domem v Litoměřicích. Za bílého dne neváhal použít násilí a po rozbití okénka si z vozu odnesl automobilovou lednici, notebook a další drobnosti. Poškozený vyčíslil škodu na více než 11 tisíc korun.

Opuštěné objekty lákají

Oznámení o vloupání do rekreačního objektu přijali v uplynulých dnech policisté na Lovosicku. Neznámý pachatel vytrhl část drátěného plotu ohraničující pozemek objektu a následně po vytrhání prken ze stěn vnikl do samotné chaty, odkud odcizil zahradní nářadí, motorovou sekačku a kárku. Celková škoda přesahuje 6 tisíc korun.

Do kolny na Třebenicku vnikl neznámý lapka po překonání oplocení také násilným způsobem. Jeho kořistí bylo v kolně uskladněné elektrické nářadí, žebřík a stolní pila. Majitel objektu vyčíslil škodu na více než 16 tisíc korun. Na objasnění případů pracují lovosičtí policisté.

V zimním období krádeží vloupáním do rekreačních objektů přibývá. Zloději za použití násilí vniknou do chaty či chalupy dveřmi nebo oknem. Bezdomovci hledají v chatě zázemí. Většinou jim postačí, když uvnitř naleznou něco k snědku a teplé peřiny. Druhou skupinou jsou zloději, kteří se zaměřují na majetek. Z rekreační chaty pak odnesou nebo odvezou cenné věci, které zde naleznou. Poté se je snaží zpeněžit ve sběrně nebo třeba v bazaru.
 

Je důležité dodržovat některá doporučení, která mohou pachatele od krádeže odradit.

  • V prvé řadě je nutné zabránit zloději vstup do objektu kvalitním zámkovým systémem, odolnými dveřmi, mřížemi na oknech a uzamykatelnými okenicemi.
  • Další důležitou zásadou je neponechávat v chatě nebo chalupě cenné věci. Zloději se zaměřují na elektrické nářadí, rádia, televize, starožitnosti, elektrospotřebiče, sportovní vybavení a další předměty.
  • V okolí objektu nenechávat žebříky či nářadí, které by pachatel mohl využít k vloupání.
  • Když máte možnost, požádejte trvale bydlící sousedy, aby vám na vaši chatu či chalupu dohlédli.
  • Vyšším standardem je určitě elektronická ochrana, jejíž využití samozřejmě záleží na zvážení majitele.

Co dělat je-li rekreační objekt vykraden?
Pokuste se i v takové nepříjemné situaci zachovat klid, nevstupovat bezhlavě do objektu. Možná je tam ještě zloděj, který by mohl ve stresu použít i zbraň. Ihned vloupání ohlaste na Policii ČR a vyčkejte jejího příjezdu. Nikdy neuklízejte po zlodějích – tím poničíte stopy, které mohou být vodítkem pro policii a pojišťovnu. Do protokolu uveďte každou maličkost, může být důležitá pro vypátrání zloděje a věcí.

Litoměřice, 23. 12. 2015, nprap. Pavla Kofrová

Oddělení tisku a prevence

tel.: +420 974 436 207

       +420 724 101 966

e-mail: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem