Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Krizová intervence

Rok nové "služby" obětem trestných činů a mimořádných událostí  

Doslova v duchu "pomáhat a chránit" zajišťuje tým policejních krizových interventů  od 1. října loňského roku akutní pomoc obětem trestných činů, mimořádných událostí a blízkým těchto obětí.
 
Vznik týmů krizových interventů na všech krajských ředitelstvích v rámci Policie ČR  znamenal doslova revoluci ve vztahu policie versus veřejnost. Do doby jejich vzniku jsme dbali hlavně na dodržování práv obviněných a obžalovaných. Práva poškozených šla víceméně mimo policii. Jejich ochrana nebyla systémová. Zájem o to, co poškozený prožívá a jak mu můžeme pomoci, záležel na policistech, kteří byli s obětí v prvotním kontaktu. Ne vždy byli ale tito policisté schopni kvalifikovaně pomoci. Až nyní má pomocná ruka krizových interventů systémový rámec.
 
Tým je sestavený z jedenadvaceti policistů, kteří jsou zařazeni v rámci různých policejních služeb, a kteří projevili aktivní zájem o možnost pomáhat v této oblasti, jsou schopni empatického vnímání a prošli speciálním psychologickým výcvikem. Jsou připraveni podat pomocnou ruku čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu. Jsou zváni tam, kde je potřeba akutní psychologická pomoc v případech prožitého traumatu, zejména k tak zvaným zlomeným obětem. Tedy k těm, kteří většinou nejsou schopni sami vyhledat pomoc.
Činnost týmu koordinuje kpt. PhDr. Jan Hubert. Za rok působení byli krizoví interventi  přivoláni k šedesáti krizovým situacím, kde poskytli pomoc sto dvěma obětem trestných činů či mimořádných událostí nebo pozůstalým po obětech. Statisticky je jejich pomoc nejčastější u sebevražd, dopravních nehod se smrtelným zraněním a po znásilnění.
 
Po prvotní psychologické a morální pomoci členové týmu předávají oběti, případně pozůstalé po obětech trestných činů do péče dalším organizacím, například pracovníkům Bílého kruhu bezpečí, se kterým má Policie ČR dohodu o spolupráci. Při vyšetřování mohou být krizoví interventi i jakýmsi mediátorem mezi poškozenými a vyšetřovatelem, neboť důvěra, která bývá v prvopočátku po prožitém traumatu vybudována, může pomoci překonat těmto osobám nepříjemné vyšetřování.
 
Po ročním oficiálním působení týmu policejních krizových interventů lze jednoznačně konstatovat, že vznik týmů byl krok správným směrem.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 602 651 187
zveřejněno 22. 9. 2011, 13:30

vytisknout  e-mailem