Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kristus, Jidáš a ti druzí

Praha 2. srpna 2010 – Obraz italského mistra z přelomu šestnáctého a sedmnáctého století byl před dvěma lety odcizen na Ukrajině. I díky českým detektivům je nyní opět ve správných rukou. ÚOOZ si připsal výrazný podíl na záchraně památky nevyčíslitelné kulturní hodnoty. 

     Obraz „Zajetí Krista nebo Polibek Jidáše“, který namaloval italský malíř Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573 – 1610), mohli ještě před dvěma lety obdivovat návštěvníci muzea Východního a Západního umění v Oděse. Poslední červencový den roku 2008 však byl obraz z muzea odcizen. Jeho cena byla odborníky vyčíslena řádově na částku sto miliónů amerických dolarů. Jeho kulturní hodnota je však nevyčíslitelná a není proto divu, že pátrání po zlodějích i samotném kulturním skvostu se rozběhlo nejen na Ukrajině.
     Díky kvalitní operativní činnosti a úzké mezinárodní policejní spolupráci se začátkem letošního roku začaly rýsovat konkrétní poznatky k možným pachatelům krádeže. Na základě všech dostupných informací detektivové ÚOOZ označili jako hlavní podezřelé trojici mužů z bývalého Sovětského svazu. Detektivy ÚOOZ bylo dále zjištěno, že odcizený obraz by se měl nacházet na blíže neurčeném místě na území České republiky, SRN nebo Holandska a že se jej pachatelé budou snažit prodat, neboť již mají kupce, který projevil o obraz značný zájem. Další, velmi konkrétní a cenná informace, kterou se detektivům podařilo zjistit, hovořila o tom, že k prodeji samotného obrazu by mělo dojít ve dnech 27. února až 3. března 2010 na zatím neznámém místě v České republice.
     ÚOOZ proto 24. února 2010 zahájil trestní řízení pro podezření z krádeže a legalizace výnosů z trestné činnosti a v rámci další mezinárodní policejní spolupráce s ukrajinskou stranou byla přijata rozsáhlá opatření k případnému zadržení pachatelů a zajištění odcizeného obrazu.
     V ranních hodinách sedmadvacátého února letošního roku skutečně do České republiky přicestoval z Kyjeva jeden z podezřelých, který se ubytoval v centru Prahy. Jak se následně ukázalo, informace detektivů ÚOOZ byly přesné. Ještě týž den odpoledne začalo v jednom z luxusních pražských hotelů jednání o případném prodeji obrazu mezi podezřelým a zájemcem o koupi.
     Detektivové ÚOOZ měli informace o tom, že již v rámci této první schůzky by měl být obraz předložen kupujícímu k prohlídce a teprve po jeho ujištění, že se skutečně jedná o originál obrazu italského mistra, měl být realizován prodej. K samotnému obchodu mělo podle informací detektivů dojít buď přímo na území ČR, nebo podle aktuálního vývoje situace se mělo přejet na území SRN a dokončit obchod tam.
     Celý pobyt a pohyb podezřelých osob na území ČR byl proto ve spolupráci s dalšími složkami Policie ČR přísně monitorován detektivy ÚOOZ. Takzvaně „nakrátko“ byla i spolupráce s policií SRN. V případě, že by došlo k prohlídce nebo předání obrazu na území ČR, byli připraveni k zákroku i příslušníci Útvaru rychlého nasazení.
     Jednání selhalo již na samém začátku. Obě strany se v Praze nedohodly ani 27. ani následně 28. února. Prodávající neumožnil kupujícímu prohlídku obrazu a nedohodli se ani na nabízené ceně. Z obchodu tedy sešlo, ale aktéři schůzky se domluvili na dalším kole jednání. Podezřelý se v Praze zdržel jako turista ještě několik dní. Poté z České republiky odletěl. Navrhovaná částka ze strany zájemce, i suma, za kterou byli prodejci ochotni se obrazu vzdát, to zůstalo tajemstvím.
     Přestože k připravovanému obchodu v Praze nakonec nedošlo a bylo téměř jisté, že to nebudou čeští detektivové, kdo bude zatýkat pachatele a zajišťovat odcizený obraz, na případu nepřestal ÚOOZ intenzivně spolupracovat. Následovala další rozsáhlá opatření a rozšířila se mezinárodní spolupráce. Na pachatele i obraz se zaměřili policisté nejen na Ukrajině, v České republice a v Německu, ale také v Nizozemsku, Portugalsku, Francii a Lotyšsku.
     Společné úsilí mnoha policejních sborů a nakonec slavilo úspěch 25. června letošního roku, kdy byla část organizované skupiny zadržena při uzavření obchodu na území SRN.
     Ten, kdo po téměř dvou letech opět ukázal obraz světu, nebyl nakonec český kriminalista, ale jeho německý kolega. Ale není to vlastně jedno? Důležité je, že pro všechny milovníky umění je tu dobrá zpráva:
    Obraz italského mistra budou moci po zrestaurování veřejně obdivovat i příští generace. A svůj neoddiskutovatelný podíl na tom mají i čeští detektivové z ÚOOZ.

vytisknout  e-mailem