Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kriminální zpravodajství

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace: 

V zahraniční odborné literatuře se lze dočíst, že vláda Slovenské republiky svým usnesením v r. 2008 přijala v rámci Schengenského akčního plánu opatření, kterým uložila v souladu s Haagským programem zavést evropský model kriminálního zpravodajství (ECIM), který je chápán jako univerzální způsob práce s informacemi a jeho podstatou je informace získávat, hodnotit, ukládat a analyzovat, aby mohly být případně využity. (KURILOVSKÁ, Lucia. In: STIERANKA, MARKO a kol. Aktuálne otázky aplikácie kriminálneho spravodajstva v kontexte nových trendov v Európskej únii. Bratislava: Akadémia Policajného zboru v Bratislave, 2018, s. 7.)

Žádám Vás o poskytnutí následujících informací:

Jak přesně je v rámci Policie ČR chápán pojem kriminální zpravodajství, co všechno zahrnuje?

Jak přesně je v rámci Policie ČR chápán pojem evropský model kriminálního zpravodajství, co všechno zahrnuje?Je v rámci Policie ČR zaveden evropský model kriminálního zpravodajství, a pokud ano, tak na základě jakých právních předpisů či dokumentů?

Byť to není povinnou náležitostí žádosti podle zák. č. 106/1999 Sb., uvádím, že důvod mého dotazu je….., takže Vám budu vděčný i za případné odkazy na literaturu či právní předpisy související s pojmy kriminální zpravodajství či evropský model kriminálního zpravodajství.

Policie České republiky poskytla žadateli následující  informace:

1) k otázce "Jak přesně je v rámci PČR chápán pojem kriminální zpravodajství, co všechno zahrnuje"?

Pojem kriminální zpravodajství je v současné době chápán v pojetí výkladu v odborné literatuře, viz Opat Lubomír, Výkladový slovník analytiky „aneb jak zpracovávat data“, EUROLEX BOHEMIA s.r.o., Praha, 2005. Aktuálně je odborné pojmosloví kriminální analytické činnosti řešeno v rámci Koncepce analytiky Služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky (do roku 2022 s výhledem do roku 2025).

2) k otázce "Jak přesně je v rámci Policie ČR chápán pojem evropský model kriminálního zpravodajství, co všechno zahrnuje"?

Vzhledem k aktuálnímu řešení úkolu vyplývajícího z aktualizace Národního schengenského plánu ve smyslu zavedení jednotného národního systému kriminální analýzy, tedy ve stavu tvorby tohoto národního systému,   není možné na tuto otázku zodpovědět.

3) k otázce "Je v rámci Policie ČR zaveden evropský model kriminálního zpravodajství, a pokud ano, tak na základě jakých právních předpisů či dokumentů"?

Povinnost zavedení evropského modelu kriminálního zpravodajství vyplývá z dokumentu Národní schengenský plán 2014 a v návaznosti na něj proběhlého schengenského hodnocení České republiky v roce 2019, kdy do Zprávy o plnění Národního schengenského plánu 2014 k 31. 12. 2019 bylo zapracováno doporučení zavedení jednotného národního systému kriminální analýzy. Zpráva o plnění Národního schengenského plánu 2014 k 31. 12. 2019 by měla být předložena v dubnu 2020 ke schválení vládě.

Nad rámec informační povinnosti Vám zasíláme i seznam vhodné literatury k předmětné problematice:

https://search.mlp.cz/cz/titul/vykladovy-slovnik-analytiky-aneb-jak-zpracovavat-data/2461537/#/getPodobneTituly=deskriptory-eq:377-amp:key-eq:2461537
https://www.databazeknih.cz/knihy/zpravodajstvi-a-zpravodajske-sluzby-217299
https://iaca.net/development-center/what-is-crime-analysis/
https://books.google.cz/books?id=1KqKDQAAQBAJ&hl=cs&source=gbs_book_similarbooks
https://www.amazon.com/Exploring-Analysis-International-Association-Analysts/dp/1977937187

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 16. 4. 2020

vytisknout  e-mailem