Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kriminalita v roce 2018

MS kraj - Kriminalita v kraji znovu poklesla 

O víc jak pět procent poklesl počet trestných činů, spáchaných v našem kraji a oznámených policii v roce 2018. Vloni jsme prověřovali celkem 23 465 trestných činů, pachatelé byli zjištěni ve 12 456 případech (objasněnost tak přesáhla 53 procent). Kriminalita v regionu je nejnižší od roku 1990 (klesala i v předchozích letech). Největší pokles trestných činů jsme zaznamenali u velkých aglomerací (na Ostravsku o víc jak 10 procent a na Karvinsku o téměř 9 procent), zvýšený počet skutků byl spáchán na Opavsku (o víc jak 13 procent) a Bruntálsku (o čtyři procenta).

V komplexním souhrnu konstatujeme již tradiční skutečnost, největší počet trestných činů byl spáchán na území Městského ředitelství policie Ostrava a to celkem 9 853 trestných činů, což jej řadí v zatíženosti za osm krajských ředitelství. Druhým na pomyslné příčce četnosti v regionu je Karvinsko s 4 852 skutky. Na opačné straně spektra je pak územní odbor Bruntál s 1 495 spáchanými skutky, Novojičínsko s 2 104 případy, následováno Opavskem s 2 227 trestnými činy a Frýdeckomísteckem s 2 755 skutky. Pro doplnění je možné uvést, že na celém území České republiky bylo vloni prověřováno 192 405 trestných činů. Moravskoslezský kraj se tradičně řadí mezi nejzatíženější kraje a opět se umístil na druhém místě s největším počtem spáchaných trestných činů.

K nejčastějším trestným činům, spáchaným vloni v Moravskoslezském kraji, náležely krádeže v jiných objektech (2 040 případů). O víc jak polovinu však v regionu vloni pokles počet nejzávažnějších zločinů – vražd. Moravskoslezští kriminalisté objasňovali celkem sedm zločinů, podezřelou osobu zjistili ve všech případech. V roce 2017 bylo spácháno 16 vražd, opět kriminalisté objasnili všechny tyto závažné skutky. Čtyřiapadesát životů si ale vloni vyžádaly dopravní nehody v regionu.

Průměrně přijali moravskoslezští policisté na tísňové lince vloni 254 telefonátů, za rok přijali celkem 92 879 hovorů. Navýšil se počet stíhaných osob v souvislosti s nedovolenou výrobou, distribucí či přechováváním omamných a psychotropních látek a policisté sdělili obvinění celkem 449 osobám. Kriminalisté zajistili 39 varen a 26 pěstíren konopí. Kraj byl stižen v roce 2018 intoxikacemi syntetickými kanabinoidy.

Nezastupitelná role v souvislosti s kriminalitou náleží preventivní činnosti. K našim stávajícím projektům Policejním pohádkám, Černé kronice aneb ze soudních síní, Hrajeme si s Honzíkem aneb policejní pohádky hrou a dalším přibyla v roce 2018 didaktická hra pro děti Na policejní služebně viz https://www.policie.cz/clanek/novinka-v-oblasti-prevence.aspx.

Detailněji k bezpečnosti v roce 2018 v našem kraji v přiložené prezentaci.

mjr. Mgr. Gabriela Pokorná
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
31. 1. 2019

                                                                                                

                                                     

vytisknout  e-mailem