Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kriminalita v kamionové dopravě

Podvody spojené s ukradenou identitou dopravce a následným odcizením zboží. 

V posledních letech se v rámci kamionové dopravy objevil nový fenomén trestné činnosti označovaný jako „fantómové přepravy“. Hlavním principem je zneužití identity skutečného přepravce. Při páchání této trestné činnosti se velmi často používají doklady, které jsou velmi špatně rozeznatelné od dokladů skutečných přepravních firem. Pro samotné odesílatele nákladu je často značně komplikované prověření předložených dokumentů a odhalení jejich pravosti. Fantomoví přepravci jsou si této skutečnosti vědomi, a tak padělají nejen doklady firem, ale i doklady osobní, či registrační značky vozidel. Mezi nic netušícím odesílatelem a dopravcem dojde k uzavření smlouvy a následné nakládce zboží, které však do místa určení nedorazí.
 
Nejčastější případy jsou:
  • Odesílateli se přihlásí v minulosti ověřený dopravce, který dané zboží naloží, ale nedoveze již do místa určení. Odesílatel následně kontaktuje bývalého majitele a vzápětí zjišťuje, že se stal obětí podvodníka. V rámci šetření se následně zjistí, že firma byla prodána jinému (neznámému) subjektu.
  • Odesílateli se přihlásí fantomový dopravce, který se vydává za dopravní společnost, která má na trhu dobré jméno, ale následně se zjistí, že náklad nedorazil do místa vykládky. Později se vyjde najevo, že registrační značka kamionu a návěsu, doklady řidiče, ale i ostatní dokumenty fantomového dopravce byly falešné.
V souvislosti s touto problematikou se dne 12. 11. 2014 uskutečnil již 9. ročník Mezinárodní logistické konference SPEED CHAIN 2014, do jejíhož programu byla začleněna i sekce silniční dopravy, ve které byla řešena problematika podvodné kamionové přepravy. Na jednání byly prezentovány možnosti zabezpečení nákladu a jízdních souprav, které přepravují zboží mnohdy vysoké hodnoty. Diskutovali zde zástupci internetových přepravních burz, firem specializujících se na zvýšení bezpečnosti v nákladní dopravě, zástupci pojišťoven a Policie České republiky.
 
Jako zásadní obraný prvek možných poškozených vůči „Fantomovým přepravcům“ je neuzavřít se do virtuálního světa přepravy, ale neustále komunikovat se svými obchodními partnery. Proto Policie ČR doporučuje spolupracovat s již osvědčeným dopravci, neustále aktualizovat informace o dopravních firmách, zejména e-mailové kontakty, telefonní či faxová čísla dopravců. V případě, že zadavatel zakázky osloví neznámého dopravce, doporučujeme si vždy dopravce důkladně prověřit, jelikož by si měl každý uvědomit, že ne vždy ušetřené prostředky za dopravu, přinesou „zisky“ Vaší firmě.

 

 

18. listopadu 2014
pplk. Mgr. Petra Strašilová
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR

vytisknout  e-mailem