Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalita na Třebíčsku v prvním pololetí

TŘEBÍČSKO: Počet trestných činů se snížil a zároveň se policistům podařilo zvýšit objasněnost 

Letos došlo v prvním pololetí na Třebíčsku k celkem 796 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo do současné doby 58,54 % objasnit. Ve stejném období loňského roku došlo k celkem 829 trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 51,87 % případů.
V letošním roce tak došlo ke snížení počtu trestných činů, a to o 33 skutků, a zároveň se policistům podařilo zvýšit objasněnost. K výraznému poklesu počtu spáchaných trestných činů, a to o 69 skutků, došlo v oblasti majetkové trestné činnosti. K nárůstu došlo u násilné trestné činnosti, kde se zvýšil počet spáchaných trestných činů o jedenáct. V této kategorii se kriminalistům ale podařilo zvýšit objasněnost z 61,73 % vloni na 77,17 % letos. Výrazně zvýšit objasněnost se kriminalistům podařilo také u hospodářské a mravnostní trestné činnosti.
 
V prvním pololetí letošního roku kriminalisté trestně stíhali celkem 425 osob (vloni jich bylo 437). Z tohoto počtu je 201 recidivistů, 69 žen a 23 osob mladších osmnácti let. U 164 trestných činů policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. V prvních šesti měsících spáchaly osoby mladší osmnácti let celkem 29 trestných činů, což je o pět méně než ve stejném období vloni.
 
K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí v Třebíči a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Třebíč prověřovali policisté již celkem 437 trestných činů, z nichž se podařilo 55,61 % objasnit. (vloni to bylo 402 trestných činů s objasněností 50,75 %). Na Hrotovicku došlo v letošních prvních šesti měsících k 77 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 70,13 % (vloni to bylo 110 trestných činů s objasněností 58,18 %). Na Jemnicku prověřovali policisté 48 trestných činů, z nichž je objasněno 54,17 % (vloni to bylo 74 trestných činů s objasněností 59,46 %). Na území patřícím do působnosti Obvodního oddělení Moravské Budějovice došlo k 130 trestným činům, objasnit se policistům dosud podařilo 64,62 % (vloni to bylo 142 trestných činů s objasněností 56,34 %). Na Náměšťsku došlo v prvním pololetí k 104 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 56,73 % (vloni to bylo 101 trestných činů s objasněností 37,62 %).
 
 
Násilná trestná činnost
V prvním pololetí došlo na Třebíčsku k 92 násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili 77,17 % případů (v loňském roce došlo ve stejném období k 81 násilným trestným činům, z nichž bylo objasněno 61,73 %). Ve 41 případech policisté zjistili, že skutek spáchal recidivista a v jedenácti se ho dopustila žena, celkově policisté pro spáchání násilného trestného činu trestně stíhají 79 osob. U 41 násilných činů kriminalisté zjistili, že je pachatel spáchal pod vlivem alkoholu, u dvou byl pachatel pod vlivem drog.
V letošním roce se v porovnání s loňským pololetím snížil počet loupeží, a to ze šesti na jednu. V oblasti násilné trestné činnosti je nejčastěji páchaným skutkem úmyslné ublížení na zdraví, kterých bylo v prvním pololetí spácháno už 37, což je o dvě více než ve stejném období vloni. K výraznému zvýšení počtu skutků došlo u případů nebezpečného vyhrožování, kde narostl počet spáchaných trestných činů z pěti na osmnáct. Policisté prověřovali v prvních šesti měsících letošního roku v oblasti násilné trestné činnosti také šest případů nebezpečného pronásledování a stejný počet případů vydírání. Dále řešili sedm týrání osob žijících ve společné domácnosti a tři týrání svěřené osoby, s výjimkou jednoho případu, který kriminalisté ještě prověřují, jsou všechny tyto případy týrání osob objasněny.
 
 
Mravnostní trestná činnost
Ve třinácti případech se v prvním pololetí jednalo o mravnostní trestné činy, z nich kriminalisté do současnosti objasnili 84,62 % případů (vloni došlo ve stejném období k devíti mravnostním deliktům s objasněností 55,56 %). V souvislosti s objasněnými mravnostními trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem pět osob.
 
 
Majetková trestná činnost
Letos došlo v prvních šesti měsících na Třebíčsku k 280 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 34,29 % (vloni jich bylo v prvním pololetí spácháno 349, z nichž bylo 34,67 % případů objasněno). Letos tak počet majetkových trestných činů výrazně klesl, a to o 69 skutků.
Ve 94 případech se jednalo o krádeže vloupáním, v 116 o krádeže prosté a 70 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy.
Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rekreačních chat (21 případů), rodinných domů (19 případů) a obchodů (8 případů), ve všech oblastech ale počet spáchaných trestných činů v porovnání se stejným obdobím vloni klesl. Počet krádeží vloupáním do rekreačních chat se snížil o třináct skutků, u vloupání do rodinných domů se počet snížil o deset a u vloupání do obchodu klesl počet případů o čtyři skutky.
V kategorii krádeží prostých odcizili nejčastěji pachatelé různé věci z vozidel (21 případů), v porovnání s loňským rokem se počet spáchaných trestných činů snížil o dva skutky. Časté jsou v této oblasti také krádeže nafty (8 případů), zde se ale počet trestných činů snížil na polovinu. Ke zvýšení počtu trestných činů došlo u kapesních krádeží, z jedné vloni na 6 letos. U krádeží jízdních kol se počet případů také snížil, a to ze sedmnácti na třináct. Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže automobilů, kterých je osm, což je o sedm méně než ve stejném období vloni.
Mezi zbývající majetkové trestné činy patří podvody, kterých bylo v první polovině letošního roku spácháno 41, což je o čtrnáct více než ve stejném období vloni. Dále byly časté přečiny poškození cizí věci, kterých bylo spácháno dvaadvacet.
V souvislosti s letošními objasněnými majetkovými trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání nebo sdělili podezření ze spáchání trestného činu celkem 80 pachatelům, z tohoto počtu je 49 recidivistů, tři mladiství, patnáct žen a čtyři nezletilí.
 
 
Hospodářská trestná činnost
V první polovině letošního roku došlo k 127 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 64,57 % (vloni došlo k 120 hospodářským trestným činům s objasněností 44,17 %).
V souvislosti se spácháním hospodářského trestného činu zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 35 osob, z tohoto počtu je 10 recidivistů a 14 žen.
Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchané činy podvod (47 případů), úvěrový podvod (32 případů) a zpronevěra (10 případů). K výraznějšímu nárůstu počtu spáchaných skutků, a to o třináct trestných činů, došlo u podvodů, u úvěrových podvodů se zvýšil počet v porovnání s loňskem o jedenáct skutků. Počet zpronevěr se meziročně snížil na polovinu. Dále se zvýšil počet případů krácení daně, a to ze dvanácti vloni na sedmnáct letos.
 
 
Ostatní trestná činnost
Ze zbývajících 284 trestných činů se kriminalistům dosud podařilo objasnit 72,54 % případů. Ze spáchání trestného činu bylo obviněno celkem 226 osob.
Nejčastěji páchaným činem je v této oblasti přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, kde se navíc letos počet skutků v porovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil. Počet spáchaných skutků narostl z padesáti na 68. Dále je častý trestný čin výtržnictví, u kterého ale počet spáchaných skutků klesl z 51 vloni na 39 letos a také sprejerství, kde se naopak počet případů zvýšil z patnácti na 31. Trestných činů zanedbání povinné výživy policisté letos řešili 26, což je oproti loňsku pokles o jedenáct skutků. Ke snížení počtu trestných činů došlo také u přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých byl v prvním pololetí 29 v porovnání se čtyřiceti trestnými činy spáchanými ve stejném období vloni. Dále byl v 21 případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou, což je o šest více než vloni.
Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita, v první polovině letošního roku prověřovali kriminalisté v této oblasti 28 trestných činů, což znamená o dva více než vloni. Ze spáchání trestného činu na úseku drog bylo obviněno celkem dvacet osob, v loňském roce to bylo deset.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
31. července 2015

vytisknout  e-mailem