Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalita mládeže

JIHLAVSKO: Děti se dopustily i činů násilného charakteru nebo sériové majetkové trestné činnosti 

V letošním roce došlo na Jihlavsku v době od ledna do konce října k 1 791 trestným činům. V loňském roce jich bylo ve stejném období 2 172. Policistům Územního odboru Jihlava se tak letos podařilo snížit trestnou činnost o téměř 18 procent. K největšímu poklesu trestných činů došlo v oblasti majetkové a násilné trestné činnosti. I v objasněnosti trestných činů jsou v letošním roce jihlavští policisté úspěšní. Do konce října se jim podařilo objasnit přes 47 procent trestných činů. V loňském roce byla objasněnost ve stejném období na téměř 33 procentech.
 
V letošním roce je pozitivní i snížení počtu spáchaných trestných činů, kterých se dopustily osoby mladší osmnácti let. Letos zjistili policisté do konce října u 45 případů, že jsou pachateli děti. Činu jinak trestného se dopustilo celkem 11 nezletilých (ve věku do patnácti let) a 38 mladistvých (ve věku od patnácti do osmnácti let). V některých případech spáchaly děti trestný čin samy, převažuje ale trestná činnost, které se dopustily spolu s dalšími dětmi nebo i dospělými osobami. Mezi trestnou činností, kterou spáchaly osoby mladší osmnácti let, jsou i činy násilného charakteru nebo sériová majetková trestná činnost. V loňském roce zjistili policisté ve stejném období, že trestný čin spáchaly děti v 54 případech.
„V mnoha případech se u mladistvých pachatelů setkáváme s protiprávním jednáním, které je motivováno partou, ve které se pohybují. Někdy se jedná opravdu jen o “klukovinu“, ale setkáváme se i se závažnějšími prohřešky proti zákonu s vysokou mírou agrese a dokonce i pokračující sérií provinění“, řekla por. Mgr. Petra Cahová, komisařka oddělení obecné kriminality.
 
Násilná trestná činnost
Do konce října zjistili policisté u celkem pěti násilných trestných činů, že je spáchaly osoby mladší osmnácti let. Ve třech případech se jedná o loupeže a po jednom o provinění ublížení na zdraví a o provinění porušování domovní svobody. V souvislosti se třemi spáchanými loupežemi zahájili kriminalisté trestní stíhání dvou mladistvých a dále prověřovali tři nezletilé.
  • Při jedné z loupeží mladí pachatelé přepadli nezletilého chlapce. Případ se stal na konci srpna v Jihlavě kolem třetí hodiny odpoledne na ulici Žižkova. Skupinka nezletilých pachatelů zavlekla chlapce na odlehlejší místo, kde po něm jeden z útočníků požadoval pod pohrůžkou použití násilí vydání brýlí, které si následně sám vzal. Poté pachatelé chlapce ztloukli údery pěstí i kopy nohou a z místa utekli. Napadený chlapec utrpěl při přepadení zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření. Vzhledem k věku nezletilých pachatelů kriminalisté případ odložili a dále ho postoupili k projednání příslušnému soudu, který se zabývá kriminalitou mládeže.
  • I k další loupeži spáchané mladistvými došlo v Jihlavě. V druhé polovině září přepadly dvě sedmnáctileté dívky ve večerních hodinách devatenáctiletou ženu. Na ulici Tyršova jedna pachatelka vytrhla poškozené z ruky mobilní telefon. Druhá ženu držela a zakrývala jí ústa tak, aby nemohla volat o pomoc. Mladistvé pachatelky se zmocnily mobilního telefonu a kabelky poškozené ženy, poté z místa utekly. Policejní komisař zahájil trestní stíhání obou sedmnáctiletých dívek.
Mravnostní trestná činnost
V oblasti mravnostní trestné činnosti se osoby mladší osmnácti let dopustily tří trestných činů. Jedná se o provinění pohlavní zneužití.
 
Majetková trestná činnost
Nejčastěji se děti dopouštějí majetkové trestné činnosti. V letošním roce už do konce října kriminalisté zjistili ve 26 případech, že skutek spáchala osoba mladší osmnácti let. V souvislosti se spácháním majetkového trestného činu kriminalisté vyšetřují celkem 19 mladistvých a dále čtyři nezletilé. Častá jsou zejména vloupání do různých objektů, vloupání do vozidel a poškozování cizího majetku. Mezi trestnými činy, které spáchaly děti, jsou ale i krádež vozidla nebo jízda automobilem bez souhlasu jeho majitele (provinění neoprávněné užívání cizí věci). Do konce října došlo na Jihlavsku k celkem 897 majetkovým trestným činům, necelých tří procent se dopustily děti.
  • Mezi případy, které se policistům již podařilo objasnit, je i krádež, k níž došlo v polovině září na Třešťsku. Malá školačka byla v prodejně s mladou ženou, se kterou se znala. Žena vylákala prodavačku k výloze a odvedla její pozornost. Nezletilá dívka zatím odcizila kabelku odloženou pod prodejním pultem. Krádeží vznikla majitelce škoda přes šest tisíc korun.
  • Další dva mladí pachatelé se zaměřili na vozidla. Dívka a chlapec ve věku šestnáct a sedmnáct let se v polovině července v noci vloupali společně s mladým mužem do uzamčené garáže na ulici Telečská v Jihlavě. Z garáže odcizili vozidlo Peugeot a zimní pneumatiky s disky. Dále se vloupali ještě do dvou zaparkovaných vozidel, ze kterých odcizili autorádia. Jeden z automobilu navíc na boku poškrábali. Odcizené vozidlo, disky i autorádia se policistům podařilo nalézt a vrátili je zpět jejich majiteli.  
  • Mezi nezletilými pachateli, kteří se dopustili krádeže, byli také dva chlapci ve věku dvanáct a čtrnáct let. Na konci srpna odcizili v prostoru sauny v areálu Vodního ráje v Jihlavě z odloženého batohu klíč od skříňky. Skříňku si poté odemkli a odcizili peněženku s penězi, platební kartou a osobními doklady.
  • V ukradeném vozidle Škoda přistihli policisté na začátku října v Telči sedmnáctiletého mladíka. Při silniční kontrole zjistili, že automobil řídí mladistvý, který je navíc pod vlivem alkoholu. Při dechové zkoušce mu naměřili hodnotu 0,76 promile alkoholu. Dále policisté zjistili, že vozidlo Škoda patří majiteli, kterému byl automobil odcizen z uzamčené garáže.
Partu mladistvých, kteří se dopustili série krádeží, dopadli policisté na konci října. Majetkovou trestnou činnost páchali v Jihlavě v době od července do října. Jedna dívka a pět chlapců, ve věku mezi šestnácti a sedmnácti lety, se dopouštěli vloupání do prodejních stánků, prodejen a sklepní kóje a dále krádeží věcí z výloh nebo zboží v prodejnách. Mladiství odcizili věci v celkové hodnotě přes dvaasedmdesát tisíc korun. Další škodu způsobili poškozením. Dva z obviněných chlapců policisté navíc trestně stíhají ještě v souvislosti s brutálním útokem proti třem mužům, ke kterému došlo v dubnu v lesoparku Heulos v Jihlavě. V nočních hodinách napadla muže skupinka sedmi pachatelů, z nichž byli tři mladiství. Jeden z mladistvých chlapců hodil při útoku po třicetiletém muži skleněnou láhev, kterou napadeného zasáhl do oblasti hlavy a vážně ho zranil.Způsobil mu tím prasklinu lebky.
 
Další zjištěná provinění
Letos dále děti spáchaly tři trestné činy výtržnictví a ve dvou případech dopadli policisté osoby mladší osmnácti let při sprejování. V souvislosti se sprejováním zahájili kriminalisté trestní stíhání čtyř mladistvých a prověřovali dva nezletilé.
Jeden mladistvý byl dále obviněn ze spáchání provinění porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, kdy sedmnáctiletý mladík společně se svojí matkou prodávali neoprávněně zhotovené kopie filmových seriálů.
  • Jedním z odhalených sprejerů byl sedmnáctiletý mladík z Jihlavy. Na začátku srpna byl v noci přistižen při sprejování na stěnu budovy na ulici Březinova v Jihlavě, kterou poškodil šesti nečitelnými nápisy černé barvy v celkové délce téměř šest metrů. Majiteli domu vznikla škoda deset tisíc korun.
Drogová kriminalita
V letošním roce zaznamenali jihlavští kriminalisté nárůst trestné činnosti mladistvých na úseku drog. Ve čtyřech případech již byli mladí muži ve věku mezi patnácti a osmnácti lety obviněni ze spáchání provinění na úseku nedovoleného nakládání nebo přechovávání omamné a psychotropní látky. Další dva případy spáchané dětmi kriminalisté prověřují. Ve všech případech se jednalo o marihuanu. „Mladí lidé si často neuvědomují, že již předání “jointa“ kamarádovi je z trestně právního hlediska považováno za nabídnutí drogy jinému a tedy trestný čin“, upozornila por. Mgr. Petra Cahová, komisařka oddělení obecné kriminality.
  • V polovině listopadu zahájil policejní komisař trestní stíhání sedmnáctiletého chlapce, který byl obviněn ze spáchání provinění nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Mladistvý chlapec poskytl na hřišti v Jihlavě ke společnému kouření marihuanu dalším čtyřem osobám, z nichž dvě dívky byly nezletilé a jeden chlapec mladistvý.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
22. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem