Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalita a zhodnocení roku 2023 Jihočeské policie

Jihočeský kraj - Bilance kriminality, nehodovosti, sledované ukazatele pořádkové policie, počty legálně držených zbraní ...to vše za rok 2023 v přehledu jihočeské policie. 

Policejní ředitel brig. gen. Luděk Procházka zhodnotil výsledky roku 2023 ve všech sledovaných oblastech, včetně dopravní nehodovosti, kriminality, práce operačního střediska či počtu legálně držených střelných zbraní v Jihočeském kraji.

Celková kriminalita byla v loňském roce na stejné úrovni s rokem 2022. Konkrétně v kraji došlo k 8 917 trestným činům, což je o jeden skutek více, než v roce 2022. Objasněnost těchto případů je bezmála 60%. Významný nárůst představuje kybernetická kriminalita, počet případů překonal hranici jednoho tisíce případů, přesně 1081. V roce 2022 to bylo „jen“ 912 případů.

V loňském roce vyšetřovala jihočeská mord parta pět těch nejzávažnějších případů a to vražd. Můžeme konstatovat, že u čtyř případů zjistili kriminalisté pachatele, byť administrativně se budou ještě některé případy uzavírat v letošním roce. Jediným pomníčkem loňského roku tak zůstává vražda miminka, jeho tělíčko bylo nalezeno v létě v Lipně nad Vltavou.

U jihočeské policie sloužilo v loňském roce 2 117 policistů, přestože se nábor nových posil docela dařil, stále by jihočeská policie potřebovala posílit o zhruba 240 mužů či žen.

Také jihočeští policisté se podíleli a střídali při nasazení na slovenské hranici. Na našich hranicích s Rakouskem a Německem odsloužili Jihočeši skoro stovku hlídek. Mimo další úkoly byla činnost hlídek zaměřena na zjištění nelegální migrace.

V roce 2023 došlo v Jihočeském kraji k 4 640 dopravním nehodám. Při nehodách a haváriích bohužel zahynulo 47 osob. Evidujeme tak o jedno tragické úmrtí méně nežli v roce 2022. Alarmujícím je počet viníků dopravních nehod ovlivněných alkoholem. Celkem 355 opilých řidičů, kteří způsobili dopravní nehodu, je značně vysokým číslem. Nejtragičtějším měsícem na jihočeských silnicích byl srpen, zemřelo osm osob.

Ani počet legálně držených střelných zbraní v Jihočeském kraji neklesá, stabilně tento počet zbraní každoročně roste a to již od roku 1998. Aktuálně je v Jihočeském kraji 95 192 legálně vlastněných střelných zbraní.  

A jaké priority si jihočeská policie stanovila pro letošní rok? Boj s kybernetickou kriminalitou, drogovou scénou a zlepšování dopravní bezpečnosti. V preventivní oblasti se budou policisté zaměřovat na ochranu a práci s měkkými cíli.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz 

5. února 2024 

vytisknout  e-mailem