Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Kriminalistický sborník slaví pětašedesátku

Sborník je svým kriminalistickým kazuistickým zaměřením naprosto unikátní, jen těžko lze nalézt jeho obdobu v policejních sborech v Evropě i ve světě. 

V letošním roce uplyne 65 let od okamžiku, kdy z rotačky v tiskárně Naše vojsko sjelo první číslo časopisu Kriminalistický sborník. O jeho vznik se zasloužili především kriminalisté, kteří působili ve vědeckotechnickém odboru Hlavní správy VB. Časopis si záhy získal velkou oblibu, neboť byl jedním z nemnoha zdrojů odborných kriminalistických informací.

Foto První vydání KSKriminalistický sborník nejprve krátce vydával Kriminalistický ústav, poté byla redakce sborníku přemístěna do organizační struktury ministerstva vnitra, posléze kriminální policie. V roce 1998 se redakce Kriminalistického sborníku natrvalo vrátila do Kriminalistického ústavu, který je dodnes jeho vydavatelem.

Sborník je odborné recenzované periodikum zaměřené na zprostředkování informací a praktických zkušeností z oblasti kriminalistiky a příbuzných oborů. Po celou dobu své existence je určen pouze pro služební potřebu příslušníků Policie ČR. Nikdy nebyl volně prodejný. Z civilních osob jej mohou odebírat státní zástupci, soudci, soudní lékaři, soudní znalci nebo vybraní odborníci za podmínky, že spolupracují s Policií ČR. 

Přísné podmínky pro odběratele sborníku jsou nezbytné, neboť v časopise vycházejí rozbory kriminálních kauz, články prezentující nové kriminalistické metody a postupy, dále informace ze zahraničních policejních sborů, z oblasti psychologie, informatiky, soudního lékařství, ale i rozhovory s různými osobnosti. Tyto texty nejsou určeny veřejnosti, ale mají sloužit ke zvyšování odborné úrovně především začínajících policistů, k prohlubování jejich znalostí kriminalistiky a souvisejících oborů.

Autoři článků jsou především zkušení policisté z řad služby kriminální policie a vyšetřování, celorepublikových, ale i základních útvarů Policie ČR, dále státní zástupci, soudní lékaři nebo soudní znalci. V současné době vychází v nákladu bezmála dva a půl tisíce výtisků. Kriminalistický sborník byl vždy orientován na policejní praxi, byl a je využíván i jako významná studijní pomůcka pro školení policistů. Opomenout nelze ani jeho archivní roli. Citují ho mj. i usnesení s nálezy soudů či komentář k trestnímu zákoníku. 

Významné jubileum existence Kriminalistického sborníku si jeho tvůrci, spolupracovníci, odběratelé a vzácní hosté z řad Policie ČR, Ministerstva vnitra a dalších spolupracujících organizací důstojně připomenou na slavnostním setkání dne 5. května v prostorách Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze. V rámci slavnostního programu budou předána ocenění osobnostem, které se dlouhodobě podílely na jeho tvorbě a rozvoji.

Kriminalistický ústav Policie ČR
4. května 2022

vytisknout  e-mailem