Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kriminalisté zpacifikovali ozbrojeného agresora, který řádil na benzince

JABLONECKO - Útočníkovi jsme již sdělili podezření pro výtržnictví a nebezpečné vyhrožování. 

V neděli se krátce před 19. hodinou objevil na benzinové čerpací stanici Benzina v Březové ulici v Jablonci nad Nisou 36letý cizinec, který byl zjevně pod vlivem alkoholu. Protože neměl zakryté dýchací cesty, vyzvaly ho zaměstnankyně benzinky k tomu, aby prodejnu opustil. Cizinec se ale rozhodl dělat problémy a domáhal se toho, aby mu zavolaly taxi. Mluvil na ně česky s východním akcentem. Když mu nevyhověly, začal jim vyhrožovat tím, že je znásilní a zabije.

Po chvíli se přesunul ven před benzinku a poblíž stojanu na LPG si vyhlédl svou další oběť, tentokrát mladého muže, který stál opodál u zaparkovaného auta. Jeho bezdůvodně zasypal vulgárními urážkami a provokativně na něj křičel, že  "blbě čumí". Potom do něj strčil a plivnul mu do tváře. Tím jeho útok ovšem neskončil, dál ho slovně urážel a dal mu takzvanou "hlavičku". Mladík ho v sebeobraně složil na zem, ale jakmile ho pustil, cizinec v jeho napadání pokračoval. Kopal do něj  a házel po něm kameny, kterými ho několikrát trefil do hlavy. Kromě toho mu hrozil, že ho zabije a vyvraždí mu celou rodinu. Odešel od něj až tehdy, když mu mladý muž pohrozil přivoláním policie, v klidu ale rozhodně nebyl.

Vrátil se zpět k benzince, kde zaujal pozornost dvou kriminalistů libereckého krajského ředitelství, kteří se tu zastavili po službě. Ti o jeho předchozích incidentech nevěděli, nicméně jim bylo na první pohled jasné, že není zcela v pořádku. Události pak nabraly rychlý spád. Rozkurážený cizinec si to namířil rovnou k nim a začal na ně vulgárně pokřikovat. Během pár vteřin už stál před nimi s bojovným výrazem,  a v tu chvíli si jeden z kriminalistů všiml, že drží v ruce útočný nůž. Varoval ihned kolegu a s namířenou služební zbraní po ústním prokázání své příslušnosti k policii ho vyzval, aby si lehnul na zem. Na to agresor nijak nereagoval, proto ho druhý kriminalista za použití donucovacího prostředku hmatů a chvatů svedl na zem a odzbrojil ho. Přitom cizincovi vypadl z oblečení druhý nůž, jednalo se o nůž vrhací. Zadrženého muže si převzali přivolaní policisté z jabloneckého obvodního oddělení a v jeho dechu mu naměřili 2,30 promile alkoholu.

Jablonečtí policisté dnes ve zkráceném přípravném řízení 36letému cizinci sdělili podezření ze spáchání přečinů výtržnictví a nebezpečného vyhrožování, za které ho soud může poslat na dva roky do vězení.

Vzhledem k tomu, že navíc pobývá na území České republiky nelegálně, zahájí s ním Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství Libereckého kraje správní řízení o jeho vyhoštění. 

Díky přítomnosti kriminalistů na benzinové čerpací stanici a především jejich bleskovému zákroku,  nedošlo k tomu, že agresivní muž, jenž se evidentně snažil za každou cenu vyvolat s okolím násilný konflikt, nepoužil k útoku proti dalším lidem své nože, kterými byl vyzbrojen.
 

30. 3. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

zajištěné nože

zajištěné nože 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem