Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalisté zaznamenali mimořádný úspěch

Jihočeský kraj – Pachatele skimmingu dopadli přímo při činu. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Případ skimmingu neboli podvodného jednání, při kterém pachatelé (padělatelé platebních karet) zkopírují údaje z magnetického proužku karty bez vědomí právoplatného držitele karty, se podařilo objasnit jihočeským kriminalistům, specialistům na hospodářskou trestnou činnost ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu, expoziturou ČB a Odborem padělání Praha. Jedná se o první případ na území Jihočeského kraje, kdy byli pachatelé této trestné činnosti dopadeni přímo při činu.
 
Pachateli jsou muž (34 let) a žena (32 let) z Bulharska. Tato povedená dvojice přijela na území našeho kraje proto, aby zde páchala trestnou činnost. Dne 5. dubna se vydali na českobudějovické náměstí, kde si vyhlédli jeden z tamních bankovních institutů. Muž pak před polednem přistoupil k bankomatu uvedené instituce a do prostoru uživatelské části bankomatu nainstaloval skryté nelegální skimmovací zařízení. Celá akce trvala jen několik vteřin. Muž pak nenápadně prostor u bankomatu opustil. Jeho cílem bylo získat data z magnetických proužků platebních karet osob, které využijí služeb tohoto bankomatu, včetně ochranných hesel použitých platebních karet, tzv. PIN kódů. Získaná chráněná data o platebních kartách poté hodlal využít k výrobě padělků platebních karet, které budou následně používány k neoprávněným výběrům peněž prostřednictvím bankomatů, které se nacházejí mimo území našeho státu.
 
Krátce poté oznámil pracovník banky na linku 158, že má podezření, že právě na jejich bankomatu kdosi nainstaloval skimmovací zařízení. Banku na tuto skutečnost upozornil jeden z klientů. Banka okamžitě učinila nezbytná opatření, aby nedošlo k poškození jejích klientů. Kriminalisté ihned vyjeli na místo, kde následně zjistili, že se na bankomatu skutečně vyskytuje nainstalované skimmovací zařízení, které bylo velmi kvalitně zhotoveno tak, že běžný uživatel bankomatu měl téměř nulovou šanci poznat, že se zařízení na bankomatu vyskytuje. Protože kriminalisté předpokládali, že se pachatel na místo činu vrátí, aby deinstaloval skimmovacího zařízení, provedli ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu, expoziturou České Budějovice a Odborem padělání Praha monitorování bankomatu a blízkého okolí banky. 
 
Po osmé hodině večer téhož dne se pachatel vrátil na místo činu a provedl deinstalaci zařízení. Při jeho počínání ho doprovázela žena, která se zdržovala v blízkosti bankomatu. Dvojice poté nasedla do osobního automobilu značky Peugeot a vydala se směrem k hraničnímu přechodu Dolní Dvořiště, aniž by tušila, že je pronásledována jihočeskými kriminalisty. Nedaleko státních hranic s Rakouskem provedli kriminalisté bleskovou akci, při které byli pachatelé zadrženi. V okamžiku zadržení vypadla ženě ze šatů na sedadlo spolujezdce část skimmovacího zařízení. Kromě tohoto důkazu nalezli policisté v automobilu také větší množství bankovek a mincí měny USD, EUR a další cizí měny.
 
Díky výborné spolupráci s hornorakouskou policií pak kriminalisté zjistili, že se povedená dvojice zdržovala v jednom hotelu v Linci. Při prohlídce jejich pokoje zajistili policisté řadu dalších věcí, které pachatelé pravděpodobně používali pro páchání tohoto druhu trestné činnosti. Tyto předměty budou dále vyhodnocovány.
 
V současné době kriminalisté na případu intenzivně pracují. Muž je stíhán vazebně. V případě ženy rozhodl soudce o jejím propuštění, je tedy stíhána na svobodě. Oba jsou obviněni ze spáchání zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku spáchaného ve stádiu pokusu. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody ve výši tři léta až osm let.
 
Jak se můžete bránit?
Policisté apelují na občany, aby při výběru peněz z bankomatů byli velmi opatrní. Pachatelé jsou totiž schopni vyrobit skimmovací zařízení velmi dobré kvality, které je přizpůsobeno konstrukci bankomatu, a to jak barvou, tvarem i umístěním tak, aby pachatel co nejvíce eliminoval možnost jeho odhalení. Nejúčinnějším způsobem obrany je tak důkladné zakrývání klávesnice při zadávání PIN kódu a to nejen shora, ale také ze všech stran, aby na klávesnici nebylo vidět ze žádného úhlu. Ideální je vytvořit si z dlaně jakousi mističku a klávesnici důkladně přikrýt. Tak máte největší šanci, že Váš PIN kód nikdo neodhalí.
 
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
11. dubna 2012
Odkazy do noveho okna

pachatel při instalaci zařízení

pachatel při instalaci zařízení 

Detailní náhled

skimmovací zařízení ve voze 2

skimmovací zařízení ve voze 2 

Detailní náhled

skimmovací zařízení ve voze

skimmovací zařízení ve voze 

Detailní náhled

zadržení pachatelů 2

zadržení pachatelů 2 

Detailní náhled

zadržení pachatelů

zadržení pachatelů 

Detailní náhled

zajištěné bankovky

zajištěné bankovky 

Detailní náhled

zajištěné věci

zajištěné věci 

Detailní náhled

zajištěné vozidlo

zajištěné vozidlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem