Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Kriminalisté zastavili mnohamiliónové podvody

KARLOVY VARY - Vyšetřování dále pokračuje 

Krajští kriminalisté z Karlovarska objasnili rozsáhlý případ úvěrových podvodů. Dnešního dne z nich obvinili celkem 13 osob.
 
Případ mají na kontě dva současní a dva již bývalí zaměstnanci finančního ústavu v Karlových Varech. Nejhlavnější osobou tohoto protiprávního jednání je pětačtyřicetiletý finanční poradce jedné z karlovarských poboček finančního institutu, který v celém případu vystupoval jako hlavní navrhovatel úvěrů. Jeho trestná činnost měla spočívat v tom, že při zprostředkovávání úvěrových produktů nepožadoval příslušné podklady jako např. daňová přiznání, finanční výkaz zisku a ztráty, doklady o vyrovnání závazků a mnoho dalšího. Obviněný v několika případech uzavřel smlouvy s novými klienty, kteří sídlili mimo působnost jeho pobočky a dále spolupracoval se zprostředkovateli úvěrů, kteří nebyli řádně registrováni jako finanční poradci a nebyli oprávněni zprostředkovat úvěrové obchody pro právnické osoby. Také ty policie nyní obvinila a zabránila tak velmi dobře promyšlenému okrádání. Svým jednáním obviněný muž porušil povinnost řádně spravovat majetek daného bankovního institutu a jeho zásady. Celková škoda, kterou tak bance všichni obvinění způsobili, je 18 000 000 Kč, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na osm let.
 
Co se týče nitra případu, mezi obviněnými vystupují i tzv. bílé koně, kteří byli v kauze využíváni k získávání miliónových částek úvěrů. V praxi to vypadalo tak, že různí organizátoři nakontaktovali zprostředkovatele, kterému natipovali tzv. bílého koně a jemuž také posléze poskytli veškeré zkreslené podklady a ten poté zažádal v bance o úvěr. Za toto inkasoval bílý kůň odměnu ve výši několika tisíc korun. To vše by ale neproběhlo bez spolupráce finančního poradce dané banky, který hrubě porušoval svoje povinnosti právě při ověřování klientů a podkladů, které mu klienti předložili. 
Kriminalisté jsou si už dnes jistí, že do této rozsáhlé kauzy je zapleteno daleko více osob a prověřují i korupční jednání úředníků, kteří mají za povinnost před poskytnutím úvěru vše řádně prověřit.
 
Podobná třestná činnost byla k vidění již v devadesátých letech. Za poslední dobu kriminalisté takto rozsáhlé podvody neevidovali.
 
mjr. Mgr. Bc. Andrea Pomichalová
25.11.2010

vytisknout  e-mailem