Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté zadrželi muže podezřelého z pokusu vraždy

KRAJ VYSOČINA: Ženu muž okradl a pak ji chtěl brtuálním způsobem usmrtit 

Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřují první letošní případ zvlášť závažného zločinu pokusu vraždy. Z tohoto zločinu včera obvinili pětatřicetiletého muže, kterého se jim podařilo zadržet v pondělí odpoledne ve spolupráci s ostravskými kolegy v Ostravě. Muž byl obviněn současně také z přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Při zadržení nekladl odpor a byly u něho nalezeny některé odcizené věci. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání 15 až dvaceti let, případně výjimečný trest.
 
Vyšetřovatel muže viní z toho, že uplynulý čtvrtek večer násilím vnikl do oddělené obytné části rozestavěného domu v obci Unčín na Žďársku. Pachatel se v rozestavěné části domku volně pohyboval a pobýval zde v průběhu pracovního týdne zhruba od září loňského roku, neboť zde prováděl na základě dohody a za úplatu zednické práce. Zevnitř bytu odcizil různé věci, které patřily devětačtyřicetileté majitelce domu. Jednalo se výpočetní techniku a další osobní věci. Těchto věcí se zmocnil v době, kdy nebyla majitelka domu přítomna. Věci si přenesl do rozestavěné části domu, ale ještě před odchodem z domku nečekaně majetku potkal. Ta ho i s odcizenými věcmi přistihla.
 
„S úmyslem zakrýt své předchozí protiprávní jednání a zabránit tak ženě v tom, aby krádež oznámila a poté proti němu svědčila, brutálně ji napadl s úmyslem ji usmrtit. Jeho útok byl vedený zejména do oblasti hlavy, ale také do ostatních částí těla. Ženu nechal ležet na zemi uvnitř domu a těžce zraněné ženě, která po úderech krvácela a upadla do bezvědomí, neposkytl ani nepřivolal pomoc,“ uvedl k případu plk. Mgr. Pavel Kubiš vedoucí odboru obecné kriminality.
 
Když ženě při pádu na podlahu vypadl z kapsy její mobilní telefon, pachatel telefon sebral a vyhodil ho, aby si pomoc nemohla sama přivolat. Poté muž odjel vozidlem taxislužby i s odcizenými věcmi do Bystřice nad Pernštejnem a pak pokračoval autobusem a vlakem za svojí přítelkyní do Ostravy.
 
Žena při brutálním útoku pachatele utrpěla rozsáhlá poranění bezprostředně ohrožující její život. Policisty na místo přivolala v pátek večer kolem půl osmé starostka obce, kterou kontaktoval známý napadené ženy s tím, že žena nereaguje na jeho telefonická volání. Policisté proto přijeli na místo a vstoupili dovnitř do obydlí, kde nalezli ležet na podlaze těžce zraněnou ženu.  Zpočátku nebylo policistům zcela jasné, co se v domku vlastně odehrálo a jakým způsobem došlo k poranění ženy. Proto byl na místo vyslán kompletní výjezd služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Žďár nad Sázavou.
 
Žďárští kriminalisté z oddělení obecné kriminality zahájili úkony trestního řízení a na místo činu přizvali soudního znalce z Ústavu soudního lékařství v Brně, který po prvotním ohledání místa činu a především po vyhodnocení charakteru a mechanismu poranění konstatoval, že zranění ženě mohla způsobit jiná osoba. Proto si případ na místě převzali krajští kriminalisté, kteří věc překvalifikovali na podezření ze spáchání zločinu vraždy ve stádiu pokusu. Na místě činu probíhalo rozsáhlé a velice podrobné ohledání a v okolí kriminalisté shromažďovali důležité poznatky, které by je mohly dovést k osobě možného pachatele. Na základě získaných poznatků se podařilo ustanovit totožnost podezřelého muže, který měl v domku pobývat a pracovat zde jako zedník. Kriminalisté zjistili, že muž je trvale přihlášen k pobytu na Šumpersku., ale měl by pobývat společně se svojí přítelkyní někde v Ostravě.
 
Proto se kriminalisté obrátili se žádostí o pomoc a spolupráci na ostravské kolegy a společně se jim podařilo zjistit místo, kde by se měl podezřelý muž v Ostravě nacházet. V pondělí odpoledne kolem šestnácté hodiny byl zadržen a eskortován do policejní cely Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Kriminalisté muže vyslechli jako osobu podezřelou a muž se ke svým činům doznal a popsal, jak k události v Unčíně došlo.
 
Úkony trestního řízení pokračovaly a vyšetřovatel v úterý sdělili pachateli obvinění ze spáchání zločinu vraždy ve stádiu pokusu a přečinů krádeže a porušování domovní svobody. V minulosti byl muž již šestnáctkrát soudně trestán, zejména za majetkovou trestnou činnost. Ve výkonu trestu odnětí svobody strávil jedenáct let.Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět na vypracování návrhu na vzetí pachatele do vazby. O vazbě by se mělo rozhodovat v průběhu dnešního dne.
 
Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřovali v roce 2013 celkem jedenáct případů zvlášť závažného zločinu vraždy. V roce 2012 kriminalisté v Kraji Vysočina vyšetřovali šest případů vraždy nebo pokusu o ni, zatímco v roce 2011 pět případů a v roce 2010 osm případů. Všechny případy vražd za trvání Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, tedy v období od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2013 se podařilo kriminalistům objasnit.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
15. leden 2014
 
 
 

vytisknout  e-mailem