Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalisté zadrželi dva padělatele

První z nich se živil jako taxikář, druhý byl nezaměstnaný. Oběma hrozí až osm let vězení. 

První z padělatelů vytvářel falzifikáty bankovek v nominálních hodnotách 100, 200, 500, 1000 a 2000 Kč,-. Ty poté udával do oběhu tím způsobem, že je jako taxikář vracel svým zákazníkům při úhradě cestovného. V prvopočátku byl čtyřiatřicetiletý muž poměrně obezřetný a padělky vracel oproti pravým penězům téměř výhradně společensky unaveným pasažérům, kteří s ním cestovali v brzkých ranních hodinách. Avšak, ne nadarmo se říká, že s jídlem roste chuť. Posléze už taxikář falza vracel každému, koho svezl. Více méně můžeme polemizovat o tom, muž vlastně taxikařil hlavně proto, aby legalizoval jím vyrobené falešné peníze. Následným prošetřováním krajští kriminalisté oddělení padělků zjistili, že takto padělatel vydělával téměř celý rok, kdy do oběhu udal minimálně 150 falešných bankovek v různých nominálních hodnotách. Jedním ze stěžejních důkazů o jeho protiprávním jednání byly jím vytvořené bankovky, které u něj kriminalisté sedmého prosince při zadržení zajistili. Jednalo se konkrétně o částku 7.100,-. Kč, kterou měl na začátku „šichty“ připravenou pro své zákazníky. Tato částka se skládala z bankovek všech nominálních hodnot, které taxikář pokoutně doma vyráběl. V tomto případě vnímají kriminalisté padělky jako méně zdařilé, tedy více méně značně nekvalitní.
 
Ve stejném období, tedy také na začátku prosince zadrželi policisté třiapadesátiletého muže bez zaměstnání. Ten se v restauraci snažil zaplatit útratu padělanou tisícikorunou, kdy v peněžence měl ještě další tři takové bankovky. Následným prošetřováním opět kriminalisté oddělení padělků zjistili, že se zadržený výrobě falzifikátů, tentokrát výhradně tisícikorun, věnuje dlouhodobě. Detektivové do této doby zadokumentovali, že takových bankovek během roku zadržený vyrobil, a udal do oběhu minimálně sedmdesát. V tomto případě byl způsob udání bankovek mnohem prozaičtější, ale pro podezřelého o to nebezpečnější. Falešnými tisícovkami totiž platil v barech, restauracích a kavárnách. A aby se mu vrátilo co možná největší množství pravých peněz, vybíral si ke konzumaci vždy ty nejlevnější pochutiny. Tu zaplatil tisícovkou kávu, jindy zase jedno pivko, nebo dortík. Zřejmě díky tomu, že muž nechodil do zaměstnání, věnoval výrobě tisícovek více času, než jeho shora zmíněný „kolega“. Třiapadesátiletý muž si totiž dal poměrně velkou práci s tím, že bankovky padělal včetně některých základních ochranných prvků, jako je například stříbrný proužek, nebo vodotisk. Díky tomu jsou jeho padělky hodnoceny jako zdařilé, tedy pro laika špatně, nebo hůře rozeznatelné.
 
Oba padělatelé jsou nyní obviněni z trestných činů padělání a pozměnění peněz a podvodu. Bez rozdílu kvality „výrobků“ hrozí oběma obviněným trest odnětí svobody až na osm let.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 8. 1. 2015
Odkazy do noveho okna

padělatelské nádobíčko

padělatelské nádobíčko 

Detailní náhled

padělky peněz

padělky peněz 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem