Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Kriminalisté varují!

JESENICKO - Nikomu neposkytujte žádná přístupová hesla, PIN kódy ani kódy ověřující různé transakce. 

Jeseničtí kriminalisté se zabývají případem podvodného jednání, při němž měl prozatím nezjištěný pachatel připravit 68letilého muže z Jesenicka o bezmála čtvrt milionu korun. Využil při tom důvěřivosti muže, z něhož během krátké chvíle dokázal vylákat nejen kopii jeho občanského průkazu, ale také přístupové údaje k jeho bankovnímu účtu a veškeré ověřovací kódy zaslané poškozenému bankou na jeho mobilní telefon kvůli prováděným transakcím na účtu. Poškozeného nejprve oslovil a instruoval prostřednictvím e-mailu, v němž mu nabízel několikanásobné zvýhodnění vložených investic do cenných papírů. Další komunikace probíhala také telefonicky. Drzost podvodníka neznala mezí. Nejenže si dokázal ve prospěch jiného účtu připsat nemalý finanční obnos, navíc pod přihlašovacími údaji poškozeného požádal i o bankovní úvěr ve výši přes 170 tisíc korun. Po podvodníkovi kriminalisté intenzivně pátrají a lidem připomínají, aby nikomu nesdělovali své osobní údaje a neposkytovali žádné přístupové údaje, PIN kódy ani kódy ověřující různé transakce.

Podvodníci neváhají použít různých triků, aby vás připravili o nemalé finanční částky. Jedním takovým trikem může být i to, že na váš mobilní telefon přijde nevyžádaná textová zpráva obsahující autorizační kód. Krátce poté Vám zavolá neznámý člověk a omluví se, že vám svůj autorizační kód poslal omylem. Bývá slušný a přesvědčivý a požádá o přeposlání či sdělení tohoto kódu. Pokud tak učiníte, budete ochuzeni o nějakou finanční částku. Neznámý podvodník si totiž na vaše telefonní číslo krátce předtím objednal přes internet zboží nebo službu, za niž chtěl platit mobilním telefonem prostřednictvím tzv. m-plateb. Dokončení objednávky je v tomto případě podmíněno vypsáním autorizačního kódu, který bývá zaslán na telefonní číslo důvěřivého poškozeného.

Pokud se navzdory tomuto varování dostanete do obdobné situace, zavčas o tom uvědomte svého operátora, který ještě může zmíněný převod finančních prostředků zablokovat, a podvodné jednání nahlaste policii.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
21. dubna 2020

vytisknout  e-mailem