Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté varují před internetovými podvody

ŽĎÁRSKO: Poškození zaplatili vysoké částky, objednané zboží ale nedostali 

Žďárští kriminalisté prověřují případy internetových podvodů, ke kterým došlo během února. Neznámí pachatelé ve dvou případech způsobili poškozeným škodu za téměř 400 tisíc korun. Kriminalisté varují nakupující na internetu, aby byli velmi obezřetní.
 
Na přelomu února a března přijali policisté na Žďársku dvě oznámení o podvodném vylákání peněz přes internet. V prvním případě muž 5. února reagoval na inzerát na českém internetovém portálu, kde prodávající nabízel malotraktory. Po telefonické dohodě, která probíhala v angličtině, muž zaslal na sjednaný účet u banky v Polsku finanční hotovost přes 63 tisíc korun. Slíbené malotraktory mu ale prodávající nedodal a přestal s poškozeným komunikovat.
Druhý případ se stal také na začátku února. Další muž si na jiném, ale rovněž českém internetovém portálu, sjednal nákup bagru. Po komunikaci, která proběhla s prodávajícím přes elektronickou poštu, zaslal na účet polské banky částku jedenáct tisíc Euro. Bagr, který měl být kupujícímu dodán do místa bydliště nejpozději do 20. února, však prodávající nedodal a opět přerušil veškerou komunikaci. 
V uvedených případech tak neznámí pachatelé způsobili poškozeným škodu přes 370 tisíc korun. Kriminalisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvodu a veškeré okolnosti dále prověřují.
Kriminalisté proto opětovně varují občany, aby byli v případě takovýchto inzerátů velmi obezřetní. „Takovéto nabídky se objevují i na zavedených českých internetových serverech. Na první pohled působí věrohodně a seriózně. Jediné, co je na nich nápadné je výrazně výhodná cena“, upozornil npor. Ing. Jan Švoma, vedoucí oddělení hospodářské kriminality ve Žďáře nad Sázavou. Lidé by neměli v souvislost s lákavými nabídkami na koupi vozidel, zemědělské techniky a podobně posílat na bankovní účty zřízené u zahraničních bank finanční prostředky jako různé zálohy na koupi, pojištění, nebo zálohy na převoz nabízených vozidel, nebo jiného zboží do České republiky. Mohou se tak stát oběťmi podvodníků a je velice pravděpodobné, že nedostanou ani slibované zboží ani zpět své peníze.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
4. března 2015

vytisknout  e-mailem