Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kriminalisté upozorňují na další fintu podvodníků

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Důrazně varujeme před rozesíláním kopií osobních dokladů!  

Kriminalisté z jihomoravského Oddělení informační kriminality řeší už několik desítek případů, při kterých podvodníci zneužili důvěřivosti občanů a zejména toho, že jim podvedení lidé posílali kopie svých osobních dokladů a nebyli opatrní ani v dalších aktivitách. Podvodníci nabízeli prostřednictvím inzerátů na internetu práci – budoucí zaměstnanci měli nejčastěji na dohodu o provedení práce provádět průzkum kvality služeb. Jakmile se zájemce o práci na takový inzerát ozval, poslali mu podvodníci návrh dohody o provedení práce, která vypadala velmi důvěryhodně. Zároveň požadovali zaslání oboustranné kopie občanského průkazu (nebo jiného dokladu totožnosti) a čísla účtu, kam má budoucí „zaměstnavatel“ posílat výdělek. Důvěřiví lidé jim všechny tyto informace poslali. Podvodníci pak nelenili a za pomoci kopií dokladů si na internetu založili na jméno důvěřivce nový bankovní účet. Aby banka účet opravdu vytvořila, požadovala verifikaci toho, že zakládající opravdu existuje a je na něj psaný například další bankovní účet. Toho podvodníci dosáhli tak, že důvěřivé zájemce o práci vyzvali, aby na nově založený účet poslali korunu ze svého stávajícího bankovního účtu. Důvěřiví lidé však nevěděli, že zaslání jediné koruny z účtu vedeného pod svým jménem poslouží podvodníkům k tomu, aby na ukradenou identitu poškozeného založili bankovní účet zcela nový a ten dál zneužívali. Na dalších internetových stránkách pak předstírali, že prodávají zboží (sekačky, horská kola, pily,…) a od zájemců o koupi si nechali posílat peníze na nově vytvořený účet. Zboží, za které vyinkasovali peníze, samozřejmě nikdy nedodali. Poškozených zákazníků ze všech koutů republiky je už téměř padesát a způsobená škoda přesahuje tři sta tisíc korun. Pravděpodobně bude daleko vyšší.
Na podvodně vytvořených účtech navíc pachatelé čerpali úvěry a půjčky a poškození lidé neměli ani tušení, že existuje bankovní účet vedený na jejich jméno a vesele užívaný k minusovým bankovním transakcím. Podvodníci navíc peníze, které tímto způsobem získali, okamžitě převáděli na bankovní účty v zahraničí. Poškození se tak dozvěděli až se značným zpožděním, že existují účty vedené na jejich ukradenou identitu a že na těchto účtech vznikly pohledávky.
 
Kriminalisté se těmito případy intenzivně zabývají, aby odhalili totožnost pachatele či pachatelů. Zároveň upozorňují, aby lidé nikdy neposílali kopie svých dokladů neznámým lidem, kteří je mohou snadno zneužít! Stejně tak by lidé ze svého účtu neměli posílat symbolické částky na jiný vyžádaný účet. Solidní partneři k takovýmto korunovým transakcím nemají žádný důvod!
 
 
mjr. Petra Vedrová, 13.8.2013

vytisknout  e-mailem