Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalisté si počíhali na lupiče

Muž přepadával ženy v okolí Prahy 5. Kriminalisté si na něj proto v této lokalitě počkali, a přestože měli pouze jeho popis, podařilo se jim ho zadržet.  

Kriminalisté z druhého oddělení druhého pražského obvodu se od poloviny ledna zabývají sérií krádeží a loupežných přepadení, kterých se dopustil v té době ještě neznámý muž. Ten přímo na ulici přepadával ženy a následně je okrádal o kabelky. Kriminalisté během čtrnácti dnů zadokumentovali celkem pět takových případů a u všech narazili na dva shodné znaky. Těmi jsou místo spáchání, tedy lokalita Prahy 5 a nepříliš detailní popis pachatele. V některých případech pachatel „pouze“ bez jakéhokoli násilí sebral kabelku, se kterou utekl, v dalších se o ní se ženami přetahoval a v jednom případě poškozenou dokonce udeřil tyčí do hlavy.

Kriminalisté se po posledním přepadení, ke kterému došlo 28. ledna, rozhodli, že si na pachatele počíhají přímo v terénu. Po důkladné analýze všech dosavadních krádeží a loupeží kriminalisté určili několik míst v Praze 5, kde by podezřelý mohl znovu udeřit.  Ačkoliv se tento plán mohl zdát zpočátku jako nereálný a každý neúspěšný den i noc strávená v terénu jim ubírala na optimismu, nakonec se jim trpělivost vyplatila. Ve čtvrtek 4. února si krátce před půlnocí kriminalisté všimli muže, který odpovídal popisu podezřelého, a proto se ho rozhodli zkontrolovat. Podezřelý se jim během kontroly k přepadením doznal a kriminalisté ho proto zadrželi a převezli na policejní služebnu. Kriminalistům také uvedl, že z kabelek vždy odcizil pouze finanční hotovost a tašky následně i s dalším obsahem zahodil nedaleko místa činu, kde je kriminalisté také nalezli.

Na služebně pak detektivové osmnáctiletého mladíka vyslechli a obvinili ze spáchání trestných činů loupež, krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě pravomocného odsouzení by mu za tyto delikty mohl hrozit až desetiletý pobyt za mřížemi. V současné době je mladík stíhán vazebně. Obviněný je policistům z minulosti dobře znám, nicméně vzhledem k jeho nízkému věku nelze být k jeho osobě jakkoliv konkrétnější.

Ještě předtím, než celý případ skončí u soudu, čeká kriminalisty ještě celá řada důležitých úkonů.

por. Bc. Iveta Martínková – 9. 2. 2016

vytisknout  e-mailem