Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kriminalisté se zajímají o preparáty živočichů

JABLONEC NAD NISOU - Tento týden hospodářští kriminalisté v rámci domovních prohlídek zajistili preparáty zvířat a ptáků. 

Kriminalisté z Oddělení hospodářské kriminality v Jablonci nad Nisou v současné době prověřují případ týkající se neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy, ke kterému došlo v uplynulé době v Jablonci nad Nisou. Na základě dosud zjištěných skutečností již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.


V souvislosti s tím tento týden kriminalisté provedli ve dvou objektech v ulici Lučanská v Jablonci nad Nisou domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků. V průběhu těchto prohlídek byly v jednom z objektů nalezeny preparáty různých živočichů. Jednalo se celkem o 14 kusů zvířat a ptáků, mezi nimiž nechyběla například puma americká, vydra říční a kalous ušatý. Jejich majitel tyto preparáty kriminalistům vydal a ti budou nyní pokračovat v dalších úkonech trestního řízení souvisejících s podezřením ze spáchání výše uvedeného trestného činu. V rámci prověřování byl ve středu také zadržen 45letý muž, který byl ještě týž den po provedených úkonech propuštěn ze zadržení na svobodu.


Kriminalisté mají důvodné podezření, že některé preparáty živočichů byly v jednom z objektů umístěny bez řádných dokladů a tito živočichové jsou navíc vedeni v přílohách ohrožených druhů„Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES)“. Veškeré okolnosti celého případu jsou nyní i nadále předmětem prověřování jabloneckých hospodářských kriminalistů. Do současné doby v souvislosti s tímto případem nebylo zahájeno trestní stíhání žádné konkrétní osoby.

Ovšem navíc během domovní prohlídky v jednom z objektů bylo také nalezeno větší množství omamných a psychotropních látek. Z tohoto důvodu hospodářští kriminalisté na místo přivolali své kolegy z oddělení obecné kriminality, kteří jsou současně zařazeni v TOXI týmu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Ti nyní prověřují veškeré skutečnosti související s tímto nálezem a veškeré zajištěné látky již odeslali ke znaleckému zkoumání. Ve věci již také zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.
 

Pachateli trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na tři roky a pachateli trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu trest odnětí svobody až na pět let


12. 4. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

vytisknout  e-mailem