Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kriminalisté rozkryli drogový gang

ZLÍNSKÝ KRAJ: Organizovaná skupina vyráběla a distribuovala pervitin i na Slovensko a do Rakouska. 

Kriminalisté z odboru obecné kriminality rozkryli dvanáctičlennou organizovanou skupinu pachatelů, která ve značném rozsahu vyráběla pervitin a distribuovala ho nejenom na území ČR, ale i na Slovensko a do Rakouska. Sedm obviněných je stíháno vazebně, tři na svobodě, jedna žena je již ve výkonu trestu a další muž byl před časem zadržen na Slovensku. Obviněným hrozí za výrobu a distribuci drog až 18letý trest odnětí svobody.

Devět osob ve věku 27 – 47 let, z toho osm mužů a jedna žena skončili v policejních celách v uplynulém týdnu při jedné z nejrozsáhlejších realizací na úseku toxikomanie ve Zlínském kraji.  Skupinu osob zadrželi policisté v brzkých ranních hodinách bezprostředně po výrobě pervitinu na několika místech kraje na Uherskohradišťsku, Zlínsku a Kroměřížsku. Kriminalisté během realizace provedli 12 domovních prohlídek a 3 prohlídky vozidel, při kterých našli a zajistili kompletní varnu pervitinu včetně chemikálií a předmětů potřebných k výrobě, dále hotový pervitin za několik set tisíc korun a rozpracovanou část drogy, ze které by mohli vyrobit pervitin za více než 2 miliony korun.  Při domovních prohlídkách kriminalisté dále objevili několik nelegálně držených střelných zbraní.  Do jednoho z bytů musel být dokonce přivolán z důvodu nalezení trhaviny včetně rozbušek i policejní pyrotechnik. Během realizace jsme obviněným zajistili movité věci např. finanční prostředky, motorová vozidla, elektroniku a nemovitost. 

Skupinu, která měla svoji hierarchii, organizoval osmatřicetiletý muž, který byl již šestkrát soudně trestaný.  Úkoly ve skupině byly rozdělené, někteří drogu vařili, jiní obstarávali potřeby na výrobu a další měli za úkol pervitin prodávat. Od začátku letošního roku vyrobili na území Jihomoravského a Zlínského kraje několik kilo pervitinu v řádech milionů korun, přičemž drogu vařili minimálně jednou týdně. Dealeři psychotropní látkou zásobovali stovky odběratelů nejenom na Uherskohradišťsku a Zlínsku, ale droga se dostávala i do Rakouska na Slovensko, kde se pervitin prodával za trojnásobnou cenu.

Za rozkrytím vysoce organizované skupiny výrobců a dealerů drog stojí několikaměsíční důkladná práce úzkého týmu krajských kriminalistů specializujících se na drogovou problematiku.  Samotné realizace se pak zúčastnily téměř dvě stovky policistů nejenom z řad kriminalistů a pořádkových policistů ze zlínského krajského ředitelství, ale i z Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR a dalších specializovaných celorepublikových útvarů. V průběhu prověřování kriminalisté zjistili, že jsou některé osoby ozbrojeny, z tohoto důvodu provedli zadržení některých podezřelých policisté ze Zásahové jednotky a Stálá pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje a Útvaru rychlého nasazení Policejního prezidia ČR.

Devět zadržených osob krajští kriminalisté v minulém týdnu obvinili ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který jim hrozí trest odnětí svobody na deset až osmnáct let. Jednoho muže a ženu po výslechu a sdělení obvinění propustili na svobodu, na zbylých sedm mužů podali krajští kriminalisté podnět na návrh na vzetí do vazby, který soud akceptoval.

Další obviněná žena z dvanáctičlenné skupiny je již několik týdnů ve výkonu trestu odnětí svobody pro majetkovou trestnou činnost, jedenáctého člena gangu jsme zadrželi a obvinili před několika týdny ve spolupráci se slovenskou protidrogovou agenturou (NAKA - Národná kriminálna agentura) při převozu pervitinu na Slovensku. 

Posledního, dvanáctého člena z drogového gangu kriminalisté zadrželi a obvinili ze stejného trestného činu jako ostatní včera odpoledne. Je stíhán na svobodě.

Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství Brno – pobočka Zlín.

 

15. června 2016, mjr. Mgr, Lenka Javorková

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem