Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté rozbili gang pašeráků cigaret

KRAJ VYSOČINA: Tři cizinci a jeden Čech k nám pašovali tabákové výrobky 

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání čtyř osob pro trestné činy zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a poškození finančních zájmů Evropských společenství, a to v souvislosti s nelegálním dovozem tabákových výrobků ze zemí mimo Evropskou unii do České republiky.

V říjnu loňského roku byly ve spolupráci příslušníků Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a Celního ředitelství Brno provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, zejména v Jihlavě a Třešti. „Při těchto prohlídkách bylo nalezeno a zajištěno celkem přes 370 000 cigaret – což představuje 18 500 krabiček, které nebyly značeny tabákovými nálepkami pro daňové území České republiky, ale v rozporu s právními předpisy byly označeny tabákovými nálepkami Ukrajiny, Ruské federace nebo Běloruska,“ řekl k případu  kpt. ing. Bc. Martin Petrák,  vrchní komisař odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Dovozem a zatajením těchto tabákových výrobků před celními orgány došlo ke zkrácení daní a cla ve výši celkem téměř jednoho milionu korun. Prohlídky byly provedeny souběžně s prohlídkami v Chebu, o kterých již informace byla zveřejněna. Zajištěné cigarety byly předmětem kriminalistických zkoumání, zejména z odvětví daktyloskopie a dále z odvětví technické expertizy dokladů a písemností ke zjištění pravosti cigaret, cigaretových krabiček a tabákových nálepek. Zkoumáním bylo zjištěno, že se jedná především o originální výrobky tabákových společností a o pravé tabákové nálepky. Pouze u 60 cigaret bylo zkoumáním zjištěno, že se jedná o padělky. Cigarety byly určeny k další distribuci na území České republiky. Jednalo se zejména o cigarety značky Classic, L&M, Marlboro, Viceroy a Winston. Některé z cigaret nejsou zalistovány na trhu s tabákovými výrobky pro Českou republiku.

Z osob, které cigarety do České republiky dovážely a skladovaly, je jeden státní příslušník České republiky, tři jsou státní příslušníci Ukrajiny. Proti dvěma z nich bylo trestní stíhání rozšířeno a v současné době jsou pro obdobnou trestnou činnost trestně stíháni vazebně. Zbývající dvě osoby, které jsou trvale hlášeny k pobytu v Třešti na Jihlavsku, jsou stíhány na svobodě.

 

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař

27. ledna 2011

vytisknout  e-mailem