Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kriminalisté odhalili zloděje aut

VSETÍNSKO: Jedná se o dva bratry. 

Dvojice kriminalistů pracující na úseku autokriminality odhalila v těchto dnech skupinu pachatelů, kteří se zaměřovali na krádeže vozidel. Auta dále prodávali nebo rozebírali na náhradní díly. Na vyšetřování případu kolegové pracovali několik měsíců.
 
Případ byl odhalen koncem měsíce června, kdy byli zadrženi dva cizinci, z nichž jeden pobývá v současné době na Vsetínsku. Jedná se o bratry ve věku 23 a 28 let. Starší z nich se zaměřoval na krádeže aut, které ve většině případů prodal různým lidem na Slovensku. Nejprve však na autech předělával společně se svým bratrem výrobní čísla, aby je mohli legalizovat. Během půl roku odcizil starší z mužů čtyři vozidla na Slovensku a jedno přímo ve Vsetíně. Jednalo se o auta značek Škoda Octavia, Škoda Fabia, VW Golf a Fiat Stilo. Jedno auto si ukradl i pro sebe. Do případu je zapleten ještě další spolupachatel – cizinec, který zloději aut pomáhal, a to tak, že mu zajišťoval elektronické zařízení sloužící k překonání zabezpečení vozidel. Většina aut skončila u nových majitelů, pouze jedno vozidlo mladší z bratrů rozebral na náhradní díly, které následně rozprodal. Kromě tohoto vozidla se všechna ostatní podařila kriminalistům u nových vlastníků dohledat a v nejbližší době je vrátí původním majitelům.  Jedno z odcizených aut patřilo dokonce slovenské autoškole, a aby nový vlastník tuto skutečnost neodhalil, bratři odmontovali z auta druhé pedály u spolujezdce, vozidlo přelakovali a změnili na něm výrobní čísla. Sourozenci si vydělali prodejem vozidel a náhradních dílů několik stovek tisíc korun.
 
Starší z mužů je stíhán pro krádeže vozidel na Slovensku. Mladšímu z bratrů vsetínští kriminalisté sdělili obvinění z podílnictví, za které trestní zákon ukládá až pětileté vězení. Oba muži jsou stíháni na svobodě. Vzhledem k tomu, že se jeden z pachatelů zdržoval za hranicemi republiky, byli požádáni o spolupráci slovenští policisté, kteří se na realizaci případu podíleli.
 

29. července 2011, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem