Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kriminalisté odhalili skupinu výrobců a distributorů pervitinu

ZLÍNSKO: Dva muže ze čtyř obviněných stíháme vazebně. 

 

Úspěšný drogový zásah mají za sebou krajští kriminalisté specializující se na drogovou problematiku. Po půlroční práci se jim podařilo odhalit a obvinit skupinu výrobců a distributorů pervitinu. Bezprostředně po výrobě pervitinu zadrželi čtyři osoby a zajistili přes 150 gramů právě vyrobené drogy. Obviněným hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody, dva muže stíháme vazebně.

Skupina tří mužů a jedné ženy ve věku 25, 28, 44 a 43 let ze Zlínska vyráběla pervitin v objektu, který sloužil jako autoservis jednoho z obviněných. Nemovitost se nachází na odlehlém místě mezi Zlínem a Otrokovicemi a samotné vaření pervitinu probíhalo v půdních prostorách objektu. Zpočátku drogu vyráběli jednou měsíčně, vzhledem k velké poptávce se četnost výroby zvýšila na jednou týdně. Poslední pervitin, více jak 150 g, vyrobili minulé úterý večer. Tuto várku však už nestihli prodat odběratelům, protože je policisté ze Zásahové jednotky z Brna chvíli po ukončení výroby, kolem půl desáté večer, před objektem zadrželi. Prodejem uvedeného množství drogy by si na trhu mohli přijít až na 150 tisíc korun. Zadržení osob bylo náročnější vzhledem k drogové trestní minulosti jednoho z mužů, u něhož se dalo předpokládat, že se bude bránit zadržení a bude se pokoušet znemožnit odhalení varny.   

V rámci realizace kriminalisté provedli 5 domovních prohlídek, při kterých zajistili kompletní varnu pervitinu, přes 150 g právě vyrobeného pervitinu, dále chemické a mechanické věci potřebné k výrobě drogy, včetně nebezpečných chemických látek, menší množství marihuany, střelnou zbraň a větší množství faktur za nákup fosforu.

Obvinění měli přes dvě desítky odběratelů, kterým pervitin pravidelně prodávali s podmínkou nákupu drogy nad 5 000 korun. Pervitin se prostřednictvím dealerů dostával k lidem nejenom do Zlínského, ale i Jihomoravského kraje. Poptávka po jejich pervitinu byla velká, byli to nepostradatelní výrobci pervitinu na Zlínsku, v době, kdy měli pauzu, vždy byla po droze velká poptávka. Prodejem pervitinu v 71 prokázaných případech, které jsou jim kladeny za vinu, si během dvou měsíců přišli na více jak 400 tisíc korun.   

Jedním z podnětů pro zahájení prověřování byl zjištěný velký odběr nestandardních chemikálií, převážně červeného fosforu z firmy v Jihomoravském kraji. Prekurzory s obsahem pseudoefedrinu pak nakupovali v zahraničí.

Všichni obvinění byli uživateli pervitinu, jeden z mužů dokonce pervitin užívá už 20 let. Žili si bohémským životem, jezdili zásadně taxíky, penězi hýřili – jak lehce vydělali, tak lehce utratili.

Krajští kriminalisté tři muže a jednu ženu obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy některé spáchané formou spolupachatelství, některé spáchané formou účastenství, jako pomocník. Hrozí jim až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Na dva mladší muže podal vyšetřovatel podnět na návrh na vzetí do vazby, který soudce v pátek akceptoval. Pětadvacetiletý obviněný byl týden před zadržením pravomocně odsouzen za totožnou drogovou trestnou činnost. V rejstříku trestů má i záznamy trestů za násilnou trestnou činnost. Osmadvacetiletý vazebně stíhaný muž má rovněž záznamy v rejstříku trestů, a to za podvod a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Při realizaci krajští kriminalisté spolupracovali s kriminalisty z územních odborů ve Vsetíně, Zlíně, Uh. Hradišti a Kroměříži, s policisty z pohotovostního a eskortního oddělení, dále s Leteckou službou Policie ČR, se Zásahovou jednotkou z Brna a Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje.

29. července 2019,  mjr. Mgr. Lenka Javorková

Odkazy do noveho okna

čerstvě vyrobený pervitin

čerstvě vyrobený pervitin 

Detailní náhled

chemikálie a věci na výrobu

chemikálie a věci na výrobu 

Detailní náhled

chemikálie na výrobu drogy

chemikálie na výrobu drogy 

Detailní náhled

místo výroby pervitinu

místo výroby pervitinu 

Detailní náhled

půdní prostory

půdní prostory 

Detailní náhled

zbytky pervitinu

zbytky pervitinu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem