Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté odhalili padělatele bankovek

KRAJ VYSOČINA: Za padělání peněz hrozí až osm let odnětí svobody 

Kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zahájili trestní stíhání dvou osob, které jsou podezřelé ze spáchání zločinu padělání a pozměnění peněz. Oběma osobám z Pelhřimovska kriminalisté sdělili obvinění. V případě prokázání viny jim za tento zločin hrozí trest odnětí svobody v trvání až osmi let. Oba obvinění jsou stíháni na svobodě.

 

Pětadvacetiletá žena se trestné činnosti dopustila tím, že v přesně nezjištěné době měla opatřit oboustranným tiskem na formát A4 nejméně sedm bankovek v nominální hodnotě 1000 korun. Všechny bankovky měly shodné sériové číslo a stejný rok ražby. Poté tyto bankovky společně s druhým pachatelem, kterým je šestatřicetiletý muž z Pelhřimovska, rozstříhali a upravili do požadovaného formátu. Poté žena na bankovky dolepila ochranné prvky.
  
Tyto padělané bankovky se pak pokusili oba společně nebo každý sam udat na různých místech, i když věděli, že se jedná o padělky. Žena se 17. října  sama pokusila tři padělky udat jako pravé na pobočce České pošty na Pelhřimovsku. Tyto bankovky se však úřednici na poště podařilo zadržet a případem se okamžitě začali zabývat krajští kriminalisté. O týden později pachatelka použila další bankovku ze stejné padělané série a zaplatila touto bankovkou v prodejně v obci na Pelhřimovsku. Falešnou bankovku se jí i v tomto případě podařilo udat. Pracovníci prodejny pak podezřelou bankovku zadrželi v tržbě a celou věc oznámili kriminalistům. I tímto případem jsme se začali zabývat.
  
Dne 29. října žena společně s mužem v páchání trestné činnosti pokračovali a udali do oběhu další falešnou tisícikorunu v restauraci v Pacově. I v tomto případě pachatelům jejich trik vyšel a podařilo se jim padělanou bankovkou zaplatit. Podezřelou bankovku zachytili v tržbě restaurace. Hned další den sám muž opět zaplatil další bankovkou ze stejné série v restauraci na Pelhřimovsku. I tato bankovka byla následně zadržena v tržbě. Další bankovkou se dvojice snažila zaplatit v supermarketu v Pelhřimově. Kriminalisté ženu podezřívají, že v přesně nezjištěné době vyrobila ještě dalších nejméně deset bankovek v nominální hodnotě 1000 korun s úmyslem udat tyto padělky jako pravé. Do současné doby je ale neudala a měla si je uschovat v místě svého bydliště v obci na Pelhřimovsku. Oba pachatelé jsou stíhání na svobodě.
 
„Padělatelé bankovek se v poslední době stále častěji zaměřují na padělání bankovek české měny, ale výjimkou nejsou ani případy padělání zahraničních měn. Nejčastěji se do oběhu dostávají padělky pětisetkorunových a tisícikorunových bankovek, ale také bankovky dolarů a eura. Jen v průběhu letošního roku jsme v našem kraji zajistili celkem 143 padělaných bankovek,“ řekl plk. JUDr. Miroslav Kovář. vedoucí Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Mezi padělky se letos nejčastěji objevily bankovky v nominální hodnotě 500 Kč (63 kusů) a bankovky v nominální hodnotě 1000 Kč (37 kusů). Zajistili jsem také jednu bankovku v hodnotě 5000 Kč.
 
Každý stát si náležitě chrání své peníze proti padělání a pozměňování a snaží se zabránit všem machinacím na tomto úseku.  Všechny tyto skutky jsou v trestním zákoníku zahrnuty pod trestnými činy proti měně a platebním prostředkům. Trestní sazby jsou velice přísné, což si pachatelé zřejmě dostatečně neuvědomují. Zejména mladí lidé, kteří často experimentují s moderní výpočetní a kopírovací technikou, si neuvědomují, jak společensky velice škodlivé jejich počínání je. I když zkopírovat bankovku může trvat jen několik málo vteřin, trestní sazba za takový skutek může činit až osm let odnětí svobody. Jednotlivci nebo menší neorganizované skupiny pachatelů většinou nevyrobí  velké  množství  padělků, přesto na ně zákon pohlíží stejně přísně. Cílem těchto pachatelů je rychle se padělků zbavit a získat za nákup drobného zboží pravé peníze při vracení hotovosti nebo za hodnotné zboží zaplatit padělky.
 
V poslední době byl zaznamenán nárůst trestné činnosti padělání či pozměňování peněz. Pachateli zmíněných trestných činů jsou stále častěji mladistvé osoby, které s výrobou padělků peněz experimentují. Není žádnou výjimkou, že tyto aktivity zajímají také žáky základních škol. Mladí lidé často touží po určitém komfortu, konkrétních věcech, na které se jim nedostává peněz z kapesného od rodičů na jejich zakoupení. Vyšší nároky na potřebu peněz mohou být také při jejich nárocích na pořízení tabáku a alkoholu. Někteří mladí lidé se proto rozhodnou peníze si opatřit nezákonným způsobem. Jedním z těchto způsobů je již zmíněná výroba padělků peněz pomocí kopírovacího stroje či osobního počítače. Prakticky všechny takové případy jsou však velmi rychle kriminalisty odhaleny a jejich pachatelé jsou náhle zcela zděšeni z toho, jaký postih jim za takové jednání hrozí před soudem.
  
Kriminalisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se proto obracejí na širokou veřejnost, aby zejména rodiče věnovali dostatečnou pozornost tomu, jak jejich děti tráví svůj volný čas a jak získávají peníze pro svou potřebu. Protože počínání, které se na první pohled může zdát jen jako nějaká nevinná legrace nebo mladická nerozvážnost, může skončit mnohaletým vězením.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
6. listopad 2011
 
 
 

vytisknout  e-mailem