Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kriminalisté odhalili pachatele podvodu na seniorovi

ZLÍNSKO: Připravil muže o sto tisíc korun.  

Policisté po několika měsících odhalili totožnost podvodníka, který okradl devětapadesátiletého muže z Otrokovic o sto tisíc korun. Jedná se o pětapadesátiletého cizího státního příslušníka s pestrou trestní minulostí. Ke konci září loňského roku za přítomnosti neznámé ženy požádal staršího muže nejprve o padesát tisíc korun, které údajně potřeboval na výměnu dolarů kvůli ošetření jejich klienta po autonehodě. Důvěřivec s nimi odjel do bankovního ústavu do Otrokovic a vybral padesát tisíc korun. To dvěma podvodníkům nestačilo a chtěli dalších padesát tisíc. Okradený muž neprotestoval a druhou částku vybral ve stejném bankovním ústavu, tentokrát ve Zlíně. Výměnou za české peníze dali podvodníci muži černou tašku, v níž měly být dolary. Zároveň slíbili, že půjčených sto tisíc dovezou tentýž den vrátit. K vrácení peněz nedošlo a zklamaný muž zjistil, že v tašce jsou pouze papírové kapesníky.

Kriminalisté začali s odhalováním případu. Vyhodnocením kamer zjistili pravděpodobnou podobu podvodníka, který muže doprovázel do bankovních ústavů, i registrační značku vozidla značky Mercedes, kterým přijel. Vozidlo bylo registrováno v sousedním státě, majitelem byla autopůjčovna. V době, kdy došlo k odcizení peněz, měl mít vozidlo účelově zapůjčené pětačtyřicetiletý cizinec, muž bez domova. Za zapůjčení luxusního vozu značky Mercedes Benz měl podle zřejmě falešné smlouvy zaplatit 450 EUR. Kriminalisté navíc zjistili, že ředitelem a polovičním vlastníkem autopůjčovny je právě pětapadesátiletý cizinec. Porovnali jeho fotografii s kamerovými záznamy a se sestaveným identikitem a zjistili také, že pro podobnou trestnou činnost majetkového charakteru, loupež a podvod, ho již třikrát v roce 2000 vyšetřovali pražští kolegové. Jeho trestní minulost v sousedním státě se týká lákání půjček, věcí a materiálu.

Vzhledem k tomu, že pachatel podvodu je cizí státní příslušník a trvale se zdržuje v sousedním státě, policejní komisař celý případ předal vyšetřovatelům sousedního státu.

 

 

 

29. ledna 2016, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem