Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté odhalili na Pelhřimovsku obří varnu pervitinu

KRAJ VYSOČINA: Tři cizí státní příslušníci byli zadrženi a po obvinění putovali do vazby 

Pelhřimovským kriminalistům z oddělení obecné kriminality se podařilo vlastní operativní činností odhalit zatím největší varnu pervitinu na území Kraje Vysočina. Jedná se o jednu z největších varen odhalených v rámci celé České republiky. Při rozsáhlé realizaci, která proběhla za asistence policistů z Jednotky pro ochranu jaderné elektrárny Dukovany v neděli 28. dubna večer v obci Onšov místní části Chlovy na Pelhřimovsku, policisté zadrželi tři státní příslušníky Vietnamu.
 
Jednalo se o tři muže ve věku 35, 32 a 25 let, kteří trvale žili na Sokolovsku a Teplicku. V místní části Chlovy měli muži pronajatý bývalý zemědělský objekt, ve kterém po vzájemné předchozí domluvě vyráběli za pomoci různých chemikálií na speciálně upraveném zařízení látku pervitin. S ohledem na množství zajištěné drogy a rozsah majetkového prospěchu, který by jejím prodejem bylo možno získat, sipřípad převzali k dalšímu vyšetřování kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří při vyšetřování stále úzce spolupracují se svými kolegy z územního odboru Pelhřimov.
 
„Všechny tři cizince jsme obvinili ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve spolupachatelství. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v trvání deseti až osmnácti let,“ řekl vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Pavel Kubiš. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět, aby byli muži stíháni vazebně. Státní zástupce návrh na jejich vzetí do vazby podal a soud návrhu vyhověl.
 
Pelhřimovští kriminalisté na základě příkazu Okresního soudu Pelhřimov provedli v rámci rozsáhlé realizace domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor a pozemků. „Při této domovní prohlídce jsme zajistili nejméně 3 430 gramů již vyrobeného metamfetaminu – pervitinu a nejméně 5 597 gramů vyrobeného pseudoefedrinu. Z tohoto množství pseudoefedrinu lze vytěžit dalších minimálně 5 153 gramů metamfetaminu,“ doplnil k případu npor. Mgr. Luboš Jakoubek, vedoucí oddělení obecné kriminality Územního odboru Pelhřimov. Kromě toho na místě zajistili laboratorní varné sklo, různé sady skleněných misek, filtry, ventilátory, vařiče, elektrické vrtačky s míchací metlou a další nezbytné pomůcky, barely, plastové nádoby a láhve s velkým množstvím chemikálií sloužících k výrobě pervitinu. Na místě se nacházely desítky litrů  a kilogramů různých chemikálií, které byly přímo připravené k výrobě dalšího pervitinu.
 
Jak vyplývá z průběhu vyšetřování v případu realizace na Pelhřimovsku představuje majetkový prospěch, který pachatelé mohli získat prodejem zajištěných drog,, částku vevýši nejméně 6 500 000 korun. Při prodeji drogy koncovým uživatelům by si ale mohli pacahtelé přijít až na  téměř 13 000 000 korun.
 
K osobám pachatelů lze uvést, že dvaatřicetiletý a pětadvacetiletý muž dosud nemají žádný záznam v rejstříku trestu. Třetí z trojice - pětatřicetiletý cizinec - byl před čtyřmi lety pravomocně odsouzen za trestný čin podplácení a porušení předpisů o nálepkách k označení zboží.
 
Potírání trestné činnosti na úseku toxi kriminality patří dlouhodobě mezi priority služby kriminální policie a vyšetřování v rámci všech územních i krajských odborů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Kriminalisté se proto v této oblasti zaměřují zejména na odhalování varen pervitinu, distributory drog, pěstování konopí i šíření toxikomanie.
 
Kriminalistům se podařilo v Kraji Vysočina odhalit v loňském roce celkem 18 varen pervitinu. V rámci realizací se podařilo loni na Vysočině odhalit osm pěstíren marihuany. Na úseku drogové kriminality pak ze spáchání trestného činu bylo obviněno v loňském roce celkem 113 osob. Od začátku letošního roku do konce současné doby kriminalisté na Vysočině odhalili v Kraji Vysočina již šest varen pervitinu a tři pěstírny marihuany. Z drogové trestné činnosti obvinili od ledna do konce března letošního roku celkem 28 osob.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
6. duben 2013
 
 
 
Odkazy do noveho okna

Pervitin 1

Pervitin 1 

Detailní náhled

Pervitin 2

Pervitin 2 

Detailní náhled

Pervitin 3

Pervitin 3 

Detailní náhled

Pervitin 4

Pervitin 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem