Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté obvinili tři muže

KRAJ VYSOČINA: Rozsáhlý případ korupce se týká získávání řidičských průkazů  

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ukončili v těchto dnech vyšetřování velice rozsáhlého případu, který se týkal ovlivňování a nestandardního průběhu závěrečných zkoušek při získávání řidičského oprávnění ve Velkém Meziříčí. Vyšetřovatel předložil spisový materiál státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.
 
Tři muži byli obviněni z několika trestných činů. Zkušební komisař Městského úřadu ve Velkém Meziříčí byl obviněn z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání 2 roky až 8 let. Majitel a učitel autoškoly v jedné osobě byl obviněn z pomoci k trestnému činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a z trestného činu podplácení. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání 1 rok až 5 let. Učitel jiné autoškoly byl obviněn z pomoci k trestnému činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, z trestných činů podplácení a přijímání úplatku. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání 1 rok až 5 let.
 
 
Celý případ začali v lednu roku 2010 vyšetřovat žďárští kriminalisté, kteří tehdy obvinili tři muže z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. Zatčení všech tří osob se tehdy realizovalo ve spolupráci se zásahovou jednotkou a proběhlo bez jakýchkoliv problémů. Všichni obvinění byli v té době stíháni vazebně. Důvody vazby ale pominuly, proto byli všichni tři muži v roce 2010 propuštěni a jejich trestní stíhání bylo vedeno na svobodě.
 
Vyšetřování případu bylo od samého počátku velice náročné, a to zejména s ohledem na vysoký počet osob, kterých se dotýkalo. Případ se velmi obtížně objasňoval také s ohledem na specifické problémy, které jsou spojené s obtížným dokazováním korupce. Proto tento případ převzali krajští kriminalisté, kteří se ve spolupráci s Ministerstvem dopravy České republiky zaměřili na závěrečné zkoušky na Městském úřadě ve Velkém Meziříčí, které byly vykonány za období od července 2006 do prosince 2009. Pro představu, jak bylo vyšetřování rozsáhlé, uvádíme, že se za tuto dobu jednalo o zhruba 3800 závěrečných zkoušek. Jednalo se o období, kdy žadatelé skládali zkoušku z testu již elektronickou formou.
 
Podle vyšetřovatele případu, vrchního komisaře odboru hospodářské kriminality kpt. Mgr. Jiřího Šustáčka, musely být nejdříve ze všech  závěrečných zkoušek vyčleněny ty, u nichž bylo na základě konkrétních zjištěných skutečností podezření, že neproběhly zákonným způsobem. Kriminalisté se tak zabývali průběhem zhruba čtyř stovek závěrečných zkoušek konkrétních žadatelů. Jednalo se o občany z celé České republiky, ale také o cizí státní příslušníky. Kriminalisté pracovali v průběhu vyšetřování s různými důkazními prostředky, ze kterých jednoznačně vyplynulo, že v případě 126 žadatelů závěrečné zkoušky neprobíhaly tak, jak by měly.
 
Toto zjištění se týkalo celkem 166 jednotlivých částí zkoušky, které tvoří ve svém souhrnu závěrečnou zkoušku žadatele o řidičské oprávnění – závěrečného zkušebního testu z pravidel provozu na pozemních komunikacích, zkoušky praktické jízdy s motorovým vozidlem nebo zkoušky znalostí ovládání a údržby vozidla. Ve 134 případech bylo zjištěno nestandardní chování při psaní závěrečných testů, ve 13 případech žadatelé neabsolvovali zkoušku znalostí ovládání a údržby vozidla. V 19 případech žadatelé nejeli závěrečnou jízdu, přesto bylo potvrzeno, že při zkušební jízdě prospěli.
 
„Podařilo se nám prokázat, že při vyplňování závěrečných testů nebyli někteří žadatelé ve zkušební místnosti vůbec přítomni - test za ně v těchto případech vyplnil některý z obviněných mužů. V dalších případech sice žadatel o řidičské oprávnění testu přítomen byl, ale zkušební komisař nebo učitel autoškoly mu s vyplněním testu pomohli nebo test sami vyplnili za žadatele. Nestandardním způsobem probíhaly i zbylé části závěrečných zkoušek – zkušební jízdy a zkoušky znalostí ovládání a údržby vozidla. Někteří žadatelé tak získali řidičské oprávnění, aniž by vůbec odjeli závěrečnou jízdu“ upřesnil vyšetřovatel případu.
 
V samostatně vedených řízeních pak řešili jihlavští policisté případy žadatelů o řidičský průkaz, kteří v celém případu křivě svědčili. Jednalo se o 36 případů, které byly řešeny ve zkráceném přípravném řízení. Policejní orgán zahájil v těchto 36 případech úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek.  
 
Ve všech případech podezřelí v procesním postavení svědků uvedli, že zkušební test vypracovali sami bez cizí pomoci. Ve skutečnosti za ně test vyplnila nebo jim s vyplněním pomáhala další osoba. V některých případech nebyli podezřelí při svých testech vůbec přítomni. Většina podezřelých osob je z Kraje Vysočina, ale mezi podezřelými jsou také osoby, které trvale bydlí mimo území našeho kraje. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců až tří let.
 
Výsledky vyšetřování ukázaly, že nestandardní průběh závěrečných zkoušek žadatelů o řidičská oprávnění byl velice dobře zorganizován. V rámci vyšetřování tohoto rozsáhlého případu se kriminalisté zaměřili i na dokumentaci možného korupčního jednání ze strany osob konkrétních žadatelů o řidičská oprávnění – na podkladě provedených úkonů čelí trestnímu stíhání pro trestný čin podplácení jeden žadatel o získání řidičského oprávnění - třiačtyřicetiletý muž z Vysočiny.
 
Kriminalistům se podařilo prokázat, že se tento muž v červnu 2009 v Jihlavě setkal s učitelem autoškoly a společně se dohodli na zajištění rozšíření řidičského oprávnění o skupinu A 21 za částku 5 000 Kč. Učitel poté zajistil žadateli s ohledem na jeho pracovní vytížení rozšíření řidičského oprávnění o skupinu A 21 bez absolvování řádné výuky a výcviku v autoškole, včetně zajištění potřebného potvrzení o úspěšném vykonání závěrečných zkoušek, ke kterým se žadatel nemusel osobně dostavit.
 
Bylo zjištěno, že v září 2009 učitel za žadatele vyplnil na počítači v místnosti zkušebního komisaře na Městském úřadě Velké Meziříčí zkušební test z předpisů o provozu na pozemních komunikacích, přitom žadatel nebyl svému testu vůbec přítomen. Zkušební komisař, který toto vyplnění testu umožnil, poté vykázal v příslušné dokumentaci o vykonaných závěrečných zkouškách tomuto žadateli nejen úspěšné vykonání zkoušky z testu, ale také zkoušky z praktické jízdy a zkoušky z ovládání a údržby vozidla, ačkoli žadatel nebyl přítomen u žádné části své zkoušky.
 
„V tomto konkrétním případě žadatel nepsal test, nejel praktickou jízdu a nebyl ani přezkoušen z ovládání a údržby vozidla, přesto byla zkouška na skupinu A 21 tomuto žadateli zkušebním komisařem potvrzena jako úspěšně vykonaná v zákonem požadovaném rozsahu a na základě tohoto potvrzení o vykonání zkoušky byl poté žadateli na základě podané žádosti vydán řidičský průkaz s požadovaným rozšířením na skupinu A21,“ uzavřel vyšetřovatel případu kpt. Mgr. Jiří Šustáček.    
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař  
22. duben 2012                                                                              
 
 
 

vytisknout  e-mailem